2024. április 28. - Valéria

Elkészült az emberi méltóságra emlékezés honlapja

Elkészült az emberi méltóságra való emlékezés honlapja, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ne nyerjen teret a közéletben a rasszista, antiszemita, keresztény-, illetve magyarellenes retorika - közölte a kezdeményező Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke pénteken az MTI-vel.
2009. december 18. péntek 16:53 - HírExtra
A felhíváshoz ettől kezdve csatlakozhat minden magánszemély még a határon túlról is, a honlapot ezért hozták létre www.emberimeltosag.eu címmel. A kezdeményezést támogatja a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum - mondta.

A Lomnici Zoltán által megfogalmazott nyilatkozatban többek között az áll: "A felhíváshoz csatlakozó személyek az általuk képviselt szervezetek nevében is elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt".

A dokumentum szövege szerint "hazánk XX. századi történelme során számos olyan jogsértést követtek el, amelyek máig ható következményekkel járnak. Különösen igaz ez a nemzeti szocializmus és a kommunizmus áldozataira".

A felhíváshoz korábban már csatlakozott egyebek mellett az öt parlamenti párt, a négy történelmi egyház, illetve felekezet. Ennek jegyében idén első ízben emlékeztek meg Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjai előtt az emberi jogok napján, az emberi méltóság nemzeti emléknapján december 10-én.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását