2024. május 18. - Erik, Alexandra

Barroso nógatta Obamát

Az eddig bejelentett amerikai klímavédelmi vállalások fokozását várja Koppenhágában Barack Obama amerikai elnöktől Jose Manuel Barroso.
2009. december 18. péntek 06:30 - HírExtra
Az Európai Bizottság elnöke csütörtök koraeste úgy fogalmazott: "Nem hiszem, hogy (Obama) csak azért jön ide, hogy megismételje a Kongresszus által előkészített törvénytervezet szövegét". A péntek reggel a dán fővárosba érkező amerikai elnök korábban arra tett ígéretet, hogy az USA 17 százalékkal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását 2005 és 2020 között. Ez jóval elmarad Japán és az Európai Unió által vállalt mértéktől, a bejelentést mégis széles körben jelentős előrelépésnek értékelték, mivel az előző elnök, George W. Bush semmilyen vállalást nem volt hajlandó tenni e téren.

Barroso nem árulta el, mely országok képviseltetik majd magukat az unió által estére összehívott különtalálkozón, csak annyit mondott, hogy mindenképpen haladást kell elérni a tárgyalásokon.

Arról is beszámolt, hogy a politikai vezetőkkel folytatott megbeszélései alapján bizakodó, hogy a gazdag országok össze tudják majd adni a fejlődők klímavédelmi gyorstámogatására 2010 és 2012 között szánt évi 10 milliárd dollárt.

Barroso mellett számos más európai vezető is sürgette az amerikai klímavállalások fokozását. "Őszintének kell lennem: az Egyesült Államok ígérete, miszerint 4 százalékkal mérsékli kibocsátását az 1990-es szinthez képest, nem elég ambiciózus" - fogalmazott például Angela Merkel német kancellár a Bundestagban csütörtökön délelőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását