2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai serénykedett Koppenhágában

Bajnai Gordon miniszterelnök a koppenhágai klímacsúcs adta lehetőséget kihasználva Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnökkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket, amelyeken a gazdasági együttműködés mellett szó esett a balkáni ország NATO- és EU-csatlakozásáról is - mondta el Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek Koppenhágában.
2009. december 17. csütörtök 22:43 - HírExtra
Szollár Domokos kiemelte: Magyarország számára Montenegró NATO-csatlakozása stratégiai fontosságú, és Európában talán Magyarország a leginkább érdekelt abban, hogy a nyugat-balkáni országok - így Montenegró is - minél hamarabb csatlakozzanak a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy ezek a célok mielőbb, és minél gördülékenyebben megvalósulhassanak - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Beszélt arról is, hogy Podgoricában a magyar nagykövetségen továbbra is működik egy úgynevezett NATO kontakt nagykövetség, ahol a magyar szakértők "mentorként" segítik az országot a NATO-csatlakozásra való felkészülésben.

Szollár Domokos elmondta: Magyarország üdvözli, hogy az ország felvételt nyert a NATO előszobájának tekintett tagsági akciótervbe (MAP), valamint azt is, hogy december 19-től a montenegrói állampolgárok vízummentesen utazhatnak be az Európai Unióba. Hozzáfűzte: fontos Montenegró európai integrációja is, mivel az elősegíti a nyugat-balkáni térség stabilizációját. Kiemelte: a Nyugat-Balkánon az első ország csatlakozási sebessége meghatározhatja, hogy a többi ország milyen gyorsan kerül be az EU-ba. Így Magyarország abban érdekelt, hogy a horvát csatlakozás is minél előbb megtörténjen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását