2024. április 27. - Zita

Segély helyett szexmunka

Egyre több prostituált próbál legális körülmények között boldogulni, ám a hatóságok törvényi felhatalmazás nélkül is üldözik őket. Eközben a nagyvárosokban tíz év alatt egyetlen türelmi zóna sem létesült, holott erre 1999 óta törvény kötelezi az önkormányzatokat.
2009. december 17. csütörtök 16:37 - Nagy András
Hogy kell elképzelni a diszkriminációt a prostitúció világában?

Mondok egy sztorit, amelyben a szexmunkások megpróbálnak száz százalékig jogkövető magatartást tanúsítani. Kiskunhalason van három lány, a törvényben előírt kötelező orvosi igazolással rendelkeznek, vállalkozói igazolványuk van, a saját tulajdonuk az az ingatlan, amiben dolgoznak. A rendőrség és az ügyészség mégis mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse őket.

Mire hivatkoznak a hatóságok?

Mind azt mondják, hogy nem legális a lányok tevékenysége, holott ez nem igaz, minden törvényi előírást betartva végzik a dolgukat.

Milyen tevékenységet írnak a lányok a vállalkozói igazolványukba?

Létezik egy olyan TEOR-kategória, hogy „máshova nem sorolt egyéb személyi szolgáltatás”. Ebben a körbe tartoznak a szexuális szolgáltatások is. Egyre több szexmunkás váltja ki az igazolványt és próbál meg legális körülmények között boldogulni.

Mit gondol, miért üldözi a kiskunhalasi lányokat a rendőrség?

Azért, mert nem jól értelmezi a törvényt, ráadásul a helyi média is rátesz erre egy lapáttal, mikor unos-untalan azt szajkózza, hogy amit a lányok művelnek, az nem legális. Tudomásul kellene venni, hogy magyar törvények lehetővé teszik a szexuális szolgáltatást. Ettől függetlenül persze mindenkinek lehet egy saját erkölcsi megítélése a prostitúcióról, ám felteszem a kérdést: miért baj az, ha valaki felnőttként, saját akaratából szexmunkából kívánja fenntartani magát, ahelyett, hogy az önkormányzatnál állna sorba a segélyért?

Mi a helyzet most Kiskunhalason? Jelenleg működik a bordélyház?

Ez nem bordélyház uram! Látja, ott kezdődik a probléma, hogy az emberek azt mondják, hogy Kiskunhalason bordélyhát működik. Ez nem bordélyház. Tudja mi az? Ahol van egy tulajdonos, aki futtat nyolc-tíz lányt. Ezek a lányok a saját pénzükön vették azt az ingatlant, ahol dolgoznak.

Rendben, akkor minek nevezi azt, ami ma Kiskunhalason működik?

Szolgáltatásnak, egyéni vállalkozásnak és nem bordélyháznak.

Ok. Most dolgoznak a lányok?

Most nem dolgoznak, de a vállalkozás után adót fizetnek.

Ma van a prostituáltak világnapja . Mióta tartják és mire akarják felhívni a figyelmet?

2003 óta létezik ez a nap, és arról szól, hogy a prostituáltakat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint bármelyik legális mint végző embert a világon. 2003. december 17-én tartották meg Velencében az első ilyen rendezvényt egy közterületen felállított sátorban.

Hány ember dolgozik ma Magyarországon prostituáltként?

Ezt csak megbecsülni lehet. Körülbelül tíz-tizenöt ezren lehetnek, de ebben már azok is benne vannak, akik most épp külföldön dolgoznak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását