Segély helyett szexmunka

Egyre több prostituált próbál legális körülmények között boldogulni, ám a hatóságok törvényi felhatalmazás nélkül is üldözik őket. Eközben a nagyvárosokban tíz év alatt egyetlen türelmi zóna sem létesült, holott erre 1999 óta törvény kötelezi az önkormányzatokat.

Hogy kell elképzelni a diszkriminációt a prostitúció világában?

Mondok egy sztorit, amelyben a szexmunkások megpróbálnak száz százalékig jogkövető magatartást tanúsítani. Kiskunhalason van három lány, a törvényben előírt kötelező orvosi igazolással rendelkeznek, vállalkozói igazolványuk van, a saját tulajdonuk az az ingatlan, amiben dolgoznak. A rendőrség és az ügyészség mégis mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse őket.

Mire hivatkoznak a hatóságok?

Mind azt mondják, hogy nem legális a lányok tevékenysége, holott ez nem igaz, minden törvényi előírást betartva végzik a dolgukat.

Milyen tevékenységet írnak a lányok a vállalkozói igazolványukba?

Létezik egy olyan TEOR-kategória, hogy „máshova nem sorolt egyéb személyi szolgáltatás”. Ebben a körbe tartoznak a szexuális szolgáltatások is. Egyre több szexmunkás váltja ki az igazolványt és próbál meg legális körülmények között boldogulni.

Mit gondol, miért üldözi a kiskunhalasi lányokat a rendőrség?

Azért, mert nem jól értelmezi a törvényt, ráadásul a helyi média is rátesz erre egy lapáttal, mikor unos-untalan azt szajkózza, hogy amit a lányok művelnek, az nem legális. Tudomásul kellene venni, hogy magyar törvények lehetővé teszik a szexuális szolgáltatást. Ettől függetlenül persze mindenkinek lehet egy saját erkölcsi megítélése a prostitúcióról, ám felteszem a kérdést: miért baj az, ha valaki felnőttként, saját akaratából szexmunkából kívánja fenntartani magát, ahelyett, hogy az önkormányzatnál állna sorba a segélyért?

Mi a helyzet most Kiskunhalason? Jelenleg működik a bordélyház?

Ez nem bordélyház uram! Látja, ott kezdődik a probléma, hogy az emberek azt mondják, hogy Kiskunhalason bordélyhát működik. Ez nem bordélyház. Tudja mi az? Ahol van egy tulajdonos, aki futtat nyolc-tíz lányt. Ezek a lányok a saját pénzükön vették azt az ingatlant, ahol dolgoznak.

Rendben, akkor minek nevezi azt, ami ma Kiskunhalason működik?

Szolgáltatásnak, egyéni vállalkozásnak és nem bordélyháznak.

Ok. Most dolgoznak a lányok?

Most nem dolgoznak, de a vállalkozás után adót fizetnek.

Ma van a prostituáltak világnapja . Mióta tartják és mire akarják felhívni a figyelmet?

2003 óta létezik ez a nap, és arról szól, hogy a prostituáltakat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint bármelyik legális mint végző embert a világon. 2003. december 17-én tartották meg Velencében az első ilyen rendezvényt egy közterületen felállított sátorban.

Hány ember dolgozik ma Magyarországon prostituáltként?

Ezt csak megbecsülni lehet. Körülbelül tíz-tizenöt ezren lehetnek, de ebben már azok is benne vannak, akik most épp külföldön dolgoznak.