2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ne gyújtsd fel magad!

Szó szerint égető gondra világított rá egy napokban véget ért nemzetközi ellenőrző vizsgálat, amelyben hazánk is górcső alá került. Kiderült: itthon tízből legalább kilenc, de inkább tíz szolárium nem felel meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak!
2009. december 15. kedd 16:39 - Nagy András
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) piacfelügyeleti egységének további tíz európai országgal közös napágyellenőrző-akciója során megdöbbentő tények láttak napvilágot. A vizsgálat megállapította, hogy szolgáltatók és kereskedelmi egységek igen jelentős százalékban nem teljesítik az előírásokat, s különösen igaz ez a sugárzás erősségére vonatkozó kritériumokra.

Ötszáz csokicső került górcső alá
A határokon átívelő, közös akcióban résztvevő piacfelügyeleti szervek több mint háromszáz helyszínen ellenőriztek mintegy ötszáz szoláriumot. Magyarországon az MKEH munkatársai huszonnyolc szépségszalonban, hatvannyolc ágyat vizsgáltak meg.
Az ellenőrzés során ugyanis világosan (sajnos túlságosan is világosan…) bebizonyosodott, hogy jelentős esetben alapvető előírások sem teljesülnek, különös tekintettel a sugárzás erősségére, amely az EU-szabvány szerint nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 értéket.

Ezen kívül a berendezések több mint húsz százaléka az általános jelölési előírásoknak (CE-jelölés, típusmegjelelölés, márka- és gyártónév, a gyártó címe stb.) sem felelt meg. A napágyak ötvenkét százalékán még azt a nagyon fontos információt sem tüntették fel, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon (naná!) kiugróan magas arányban, 96 és fél százalékban nem feleltek meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak. Ez egész Európában egyedülállóan rossz arány. A legmagasabb mért érték itthon 1,43 W/m2 volt, ez közel ötszöröse (!) a megengedett határértéknek.

A szoláriumba járók egészségének védelme érdekében az ellenőrzések állítólag folytatódnak, részben az Európai Bizottság társfinanszírozásával, részben hazai források bevonásával. A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelő berendezések forgalmazását, és használatát a jövőben a hatóság – ígérete szerint – megtiltja.

Ugyanolyan káros, mint a cigi

Az UV-sugárzás pozitív élettani hatásai aligha vitathatóak. Ugyanakkor legalább ennyire riasztóak a túlzott sugárzás káros hatásai. Az ultraibolya-sugárzás nagy energiatartalma roncsolja a sejteket, és gyengíti az immunrendszert, a bőr hólyagos leégéséhez, továbbá különféle szembetegségek kialakulásához vezethet. A rendszeres, kozmetikai célú szoláriumozás a bőr korai öregedését eredményezi.

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és a legalattomosabb következménye a nem azonnali, hanem néhány év vagy esetleg évtized elteltével kialakuló, különböző típusú rákfajták megjelenése mellett, a gyakran halálos kimenetelű melanoma-bőrrák megjelenése lehet.

Aligha véletlen, hogy az IARC nemzetközi rákkutató ügynökség, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben a napágyakat az emberi szervezet számára legveszélyesebb rákkeltő anyagokat tartalmazó A1 csoportba, a dohányzással azonos veszélyességi kategóriába sorolta.

A szoli rosszabb, mintha a tűző napon ülnénk

A napágyakra vonatkozó európai biztonsági követelmények az ún. Kisfeszültségi Irányelven alapulnak, amelyet hazánk már EU-csatlakozás előtt magáévá tett. Ennek értelmében a villamos terméket el kell látni a biztonsági útmutatóval, illetve figyelmeztető feliratokkal. Kiemelt követelmény, hogy az eszközök ne bocsássanak ki az emberi egészségre káros mértékű sugárzást.

Szoláriumok esetén az ultraibolya-sugárzás (UV) korlátja 0,3 W/m2. Ez az érték a nagyon erős, 12-es UV-indexnek felel meg. Összehasonlításképp: napos nyári napokon, amennyiben az UV-index eléri a 7-es értéket, azaz a 0,2 W/m2-t, a hatóságok már könyörögve kérik, hogy kerüljük a napozást, az egészségkárosító, bőrrákos megbetegedések kockázatának csökkentése végett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását