2024. április 30. - Katalin, Kitti

Politológusok: időleges kompromisszum született

Az MTI által megkérdezett politológusok szerint időleges kompromisszum született az MSZP szombati kongresszusán, de a párton belüli erőviszonyokat átrajzolhatja a közeledő országgyűlési választások eredménye.
2009. december 12. szombat 20:17 - HírExtra
 Juhász Attila, a Political Capital (PC) elemzője szerint úgy látszik, kompromisszummal sikerült lezárni a párt hónapok óta tartó belső konfliktusait, legalábbis a miniszterelnök-jelöltről és a jelöltlistáról szóló szavazások eredménye ezt igazolja. Ha pedig valóban lezárultak a párt belső vitái, akkor elindulhat az érdemi kampány, melynek reális célja azonban nyilvánvalóan nem lehet a parlamenti választások megnyerése, csupán a 20-25 százaléknyi szocialista törzsszavazó mozgósítása, urnákhoz szólítása.

    A szocialisták kampányának nagy kérdése az lesz, hogy az általánosságokon túl fel tudnak-e mutatni három-négy olyan konkrét ügyet az elmúlt 8 év kormányzásából, amire büszkék lehetnek, amiről a választókkal is el tudják hitetni, hogy folytatásra érdemes. Mert ha ez nem sikerül, akkor nem marad más, csak a negatív kampány, az ellenzék vezérével való riogatás - vélekedett a szakember.

    Arra a felvetésre, hogy az MSZP-kongresszuson több, eddig a Fidesz által használt jelszó is megjelent, így például az "Egy a tábor, egy a zászló!", a PC elemzője úgy reagált: ennek nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, hiszen a pártok már régóta kölcsönöznek egymástól szlogeneket, például azért, hogy ezzel elbizonytalanítsanak egyes szavazói csoportokat. Ez csupán kampánytechnikai fogás, amelyet a Fidesz is előszeretettel használt évekkel ezelőtt, amikor például a "Munka, otthon, biztonság" jelszavát hangoztatta.

    Arra a kérdésre, hogy valóban fiatalítás figyelhető-e meg a szocialista pártban, Juhász Attila úgy válaszolt: álláspontja szerint elsősorban a régi szavazókat kellene megmozdítania a szocialista pártnak, a fiatalítás nem a jövő évi választásoknak szól, hanem a távolabbi jövőnek.

    Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet munkatársa az MTI érdeklődésére elmondta: a szocialista pártban szemmel láthatóan kialakult egy kompromisszum Mesterházy Attila személye körül, de csak a tavaszi választásokig. A kongresszus szavazati arányaiban érezhető egyfajta kiegyezés, ugyanakkor továbbra is kitapinthatóak az MSZP-n belüli feszültségek, melyek miatt a választások után nem biztos, hogy meg tudja őrizni egységét a párt. Most ugyan megegyezett a szocialista pártelit a miniszterelnök-jelölt személyéről, de nagy kérdés, hogy ki lesz a minden bizonnyal ellenzékbe kerülő MSZP, és ezzel egyúttal az ellenzék vezére a következő kormányzati ciklusban.

    A szombati kongresszuson is látszott, hogy Gyurcsány Ferenc egyre önállóbb, és Mesterházy Attila mellett maga is aspirál az ellenzék vezérének posztjára, de ugyanez elképzelhető Szili Katalinról is - mondta a Nézőpont Intézet szakembere.

    Az MSZP-kongresszuson felbukkanó fideszes jelszavakkal kapcsolatban az elemző azt mondta, úgy tűnhet, hogy a szocialisták "elirigyelték" azokat a másik oldaltól. Ám a szocialistáknál szembeötlő a hitelességi deficit - vélekedett Mráz Ágoston. 

    Az elemző szerint Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölté választásával nem történt fordulat a szocialista pártban, nem történt generációváltás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását