2024. április 28. - Valéria

Az első üzemanyagcellás csatornahajó

Amszterdamban, a NemoH2 névre keresztelt csatornahajó összesen 87 embert tud szállítani, miközben semmi mást nem bocsát ki csak egyszerű vízgőzt.
2009. december 13. vasárnap 08:33 - HírExtra
A NemoH2 névre keresztelt csatornahajó összesen 87 embert tud szállítani, miközben semmi mást nem bocsát ki csak egyszerű vízgőzt. Az üzemanyagcellás motor ugyanis hidrogén és oxigén elektrokémiai egyesítésével állít elő vizet és áramot anélkül, hogy emellett bármilyen légszennyező gáz termelődne. "Ez nagyon fontos egy olyan városban, mint Amszterdam, ahol naponta 125 alkalommal fordul egy csatornahajó" - mondta Alexander Overdiep, a kezdeményezés vezetője.

Ötven eurócenttel többért tavasztól már a szén-dioxid-mentes csatornahajókázás lehetőségét is választhatják majd a látogatók - mondta Freek Vermeulen, a Lover boat cég ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor egy üzemanyagcellás csatornahajó gyártási költsége kétszer akkora, mint a dízelmotorral működő társaié. Továbbá míg az utóbbit elegendő egy héten csupán egyszer teletankolni, addig az új típusú változattal minden nap el kell látogatni egy hidrogéntöltő-állomásra.

A részben a kormány által is támogatott, hárommillió eurós (820 millió forint) beruházás fejlesztői szerint a költségek azonban csökkeni fognak, amint egyre több ilyen hajó úszkál majd a csatornákban, és amint a hidrogéntöltő infrastruktúra is fejlődésnek indul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását