2024. május 12. - Pongrác

Határ a csillagos ég!

Az űrturizmus immár megvalósult. De milyen változásokat hoz a közeljövő az emberiség, és a világegyetem kapcsolatában? A HírExtra Horváth András, űrkutató-csillagászt kérdezte.
2009. december 10. csütörtök 16:15 - Győry S. József

Az emberiség a nem is oly távoli jövőben tervezi az újbóli holdra szállást, valamint a Marsra is embert szeretnének küldeni. Ön szerint mit profitálhat belőle a tudomány?

A NASA, az oroszok, és más országok is tervezik az emberes marsexpedíciók végrehajtását, remélhetőleg nem külön-külön, hanem nemzetközi együttműködéssel. Reálisan, ez a 30-as, 40-es években valósítható meg. Most és a következő években automatikus űrszondákkal vizsgálják a Marsot. Jelen pillanatban is három űrszonda kering a vörös bolygó körül, melyek fotózzák, és egyéb módszerekkel is vizsgálják a bolygót. Két amerikai űrszonda van a mars felszínén jelen pillanatban, amelyek szintén működnek, és folytatják a vizsgálataikat. 2011-ben megy a következő amerikai, Mars szonda, és valószínűleg egy kínai, és egy orosz szonda is útnak fog indulni: tehát ebben a pillanatban, és a következő évtizedekben a Mars űrszondás felmérése folyik.



A Mars expedíciók nem gyakorlati célokat hajtanak végre azon kívül, hogy kipróbálják a műszaki eszközöket. A kutatásoknak nagyon érdekes és izgalmas kutatási célja van, a Marsnál a legfontosabb kideríteni azt, hogy a felszínén létezik-e egyszerű, primitív életforma. A szakemberek közül senki sem gondolja azt, hogy fejlett életforma létezhet a bolygón, legfeljebb baktériumokat, mikrobákat találnak majd, de ez is nagyon fontos elvi előrelépés lehet, hiszen jelen pillanatban egyetlen bolygón ismerünk csak életformákat, Földön.

Ön szerint létezhet rajtunk kívül idegen, értelmes életforma az univerzumban?

A földi civilizáción kívül egyelőre nem ismerünk még egy civilizációt a világegyetemben. Egy tudományos program keretében keressük őket, a rádiócsillagászok hatalmas, rádiótávcsövek segítségével keresik az idegeneket, ám eddig nem találták meg őket: ez azt jelenti, hogy meglehetősen ritkák. Ám nagyon remélem hogy máshol is kialakulhatott értelmes civilizáció, ahol erre megfelelőek voltak a feltételek. Vagyis volt egy olyan stabil csillag, mint a Nap, ezen kívül volt néhány milliárd év az élet kifejlődésére. Ám annak, hogy egy műszaki civilizáció létrejöjjön, nagyon sok feltétele van. De én nagyon remélem, hogy ez megvalósult, néhány évtizeden belül talán fel lehet fogni ezeknek a civilizációknak a jeleit, bár évtizedek óta keresik, ám eddig mégsem találják őket.

Az űrutazásnak természetesen elengedhetetlen feltétele az űrhajó. De ha távolabb kívánna kalandozni a világűrben az emberiség, mint amit SpaceShipTwo megenged, akkor milyen űrhajóra lenne szükségünk, és a technikai feltételek jelen pillanatban mennyire adottak ehhez?


A naprendszert elhagyni képes űrhajót az emberiség jelen pillanatban nem képes építeni, ehhez valószínűleg még néhány évszázadra szükség van. Jelen technikai szinten az emberiség olyan űrhajókat tud építeni, amelyekkel el lehet jutni a Holdra, el lehet jutni a Marsra. Három-négy évtized múlva esetleg el lehet jutni messzebb, a Jupiternek és a Szaturnusznak vannak nagyon izgalmas holdjai ahol az élet esetleg kialakulhatott. Mai technikával ilyen távolságra lehet eljutni, de csillagközi repülésre alkalmas űrhajókat az emberiség még nem tud építeni, akkor sem, ha kellő mennyiségű pénzt fordítanánk rá.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását