2024. május 19. - Ivó, Milán

A nagypolitika ajándéka

Várhatóan megszavazza a Ház a magánnyugdíjpénztár-rendszer újraszabályozásáról szóló javaslatot. E szerint nem lenne örökölhető a felhalmozott tőkénk, sőt a jogszabály azt is tiltaná, hogy egy összegben vegyük ki pénzünk.
2009. december 10. csütörtök 07:27 - Nagy András
Alighanem hatalmas felháborodást fog kiváltani a több mint hárommillió magyarországi magánnyugdíj pénztári tagból illetve családtagjaikból, mikor megtudják: a kormány intézkedéseinek „hála”, alaposan megváltozik a pénztári tagság feltételrendszere.

(El)szabályozás

Félreértés ne essék, régóta szükség volt már a magánynyugdíjalapok járadékfizetésének szabályozására (jelen pillanatban semmi sem rendelkezik arról, hogy kell a nyugdíjat folyósítani a pénztáraknak), azonban most úgy tűnik, az ügyet a zászlajára tűző Bajnai-kormány nem egészen úgy rendezi le, ahogy azt az istenadta nép képzelte…

A Pénzügyminisztérium (PM) által a kormány felkérésére kidolgozott javaslat főbb pontjai ugyanis következők. A tervezet szerint nem vehetnénk ki egy összegben az évek során összekuporgatott pénzünket, kivéve, ha a nyugdíjunk legalább az átlag négyszeresére rúg. (Állítólag ez esetben is csak azért élhetnénk „bankrobbantással” mert a PM a nyugdíjfolyósító számára túl kockázatosnak tartaná a havi kifizetést.)

Egy nagyon furcsa szabályozás
Nem jól kezeli a rendszer a magasabb jövedelmű embereket - fogalmaz a szakértő -, azt sugallja ugyanis, hogy egy nagyobb jövedelmű ember nem szorul az állam védelmére, vagyis nem kell, hogy a kötelező rendszer foglalkozzon vele. Ha valakinek tehát nagyon magas a nyugdíja, akkor egy összegben kapja meg a pénzét. Azonban mindebből a kisjövedelműek azt a következtetést vonják le, hogy akinek sok pénze van, annak odaadják az egészet, akinek meg kevés pénze van, annak kötelező az életjáradék. Ez egy nagyon furcsa szabályozás - mondta Matits Ágnes.
MR1
Ez azonban még mindig csak a kisebbik baj. A kormány sajátos „karácsonyi ajándéka” ugyanis a Kossuth Rádió (MR1) információi szerint azt is kimondja, hogy a felgyülemlett pénzünket nem örökölheti senki, ha már elkezdődött a nyugdíjfolyósítás.

Vegyünk az egyszerűség kedvéért egy szélsőséges, ám a tervezet elfogadása után sajnos nagyon is életszerű példát. Van a pénztárban mondjuk négymillió forintunk, és a pénzintézet már elkezdte utalni nekünk a havi körülbelül 20 ezer forintot. Három hónap múlva váratlanul elhalálozunk, de a fennmaradó 3 millió 940 ezer forintot nem valamelyik családtagunk kapja meg, hanem szépen visszaszáll a pénztári alapba.

A törvény itt felsorolt két pontja éppen a legfontosabb joguktól fosztaná meg pénztári tagokat és azok hozzátartozóit: a saját pénzükkel való szabad rendelkezéstől. „Nagyon sok ember számára az volt az egyik fontos érv a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, hogy az állami rendszerrel ellentétben örökölhető az összegyűjtött pénz” – idézi az MR1 Rajné Adamecz Ildikót, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég igazgatóját.

Hogy boldog legyen a karácsony

A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítását célzó törvénnyel kapcsolatban természetesen az „ötletgazdát”, vagyis PM-et is felkerestük. Többek között arra voltunk kíváncsiak, milyen koncepció húzódik meg ama elképzelés mögött, hogy csak a magasabb jövedelmű pénztári tagok juthassanak egy összegben a pénzükhöz a nyugdíjba vonuláskor?

Miért nem öröklődhetne a pénztári tag által az évek során összegyűjtött pénz? A tag halála esetén miért szállna vissza az összeg a bankra? Végül: a PM szerint kik járnak jól az új szabályozással: a pénztárak vagy a 3 millió pénztári tag?

Válaszokat egyelőre nem kaptunk, így csak arra hagyatkozhatunk, amit Borza Gábor, az ING ügyvezető igazgatója nyilatkozott az MR1-nek a törvénytervezet filozófiájáról: „a korábban elhunytak tőkéje finanszírozza a tovább élők járadékát”. Azok a szerencsések ugyanis, akik "sokáig húzzák", az új rendszerben akkor is vígan élnek majd, mikor az eredetileg felhalmozott tőkéjük már rég elfogyott.

A törvényről a jövő héten szavaz a parlament. A szocialisták várhatóan támogatják a javaslatot. Az ellenzék részéről senki sem szólalt fel a tervezet részletes vitája során. Boldog karácsonyt!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását