2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Sólyom László Szerbiába látogat

Hivatalos látogatásra a Szerb Köztársaságba utazik csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök.
2009. december 9. szerda 18:07 - HírExtra
Az államfő a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) meghívására utazik Szabadkára. Az észak-bácskai település melletti Palicson találkozik Boris Tadic szerb elnökkel, majd Szabadkán részt vesz a XX. század elején tevékenykedő mozis, Lifka Sándor nevét viselő art mozi és színház új épületének felavatásán.

Az avatóünnepség keretében ünnepélyesen bekerül a 100 ezredik aláírás a Magyar Nemzeti Tanács (a vajdasági magyarok kisebbségi önkormányzati szerve) megválasztásához szükséges nemzeti kisebbségi külön névjegyzékbe. A 35 tagú MNT közvetlen választásának az a feltétele, hogy az adott nemzetiség választásra jogosult tagjainak legalább fele iratkozzon fel a névjegyzékbe; ez a magyarok esetében azt jelenti, hogy nagyjából 118 ezer embernek kell regisztrálnia március 11-ig.

Sólyom László előzőleg ellátogat a szabadkai magyar tannyelvű tanítóképző karra, ahol tájékozódik a tehetséges fiatalok felkarolását segítő tehetségpont működéséről. Felkeresi még a szabadkai püspökséget és a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekeit befogadó napközi otthonként működő hajdújárási Lurkóházat, amelyet tavaly ősszel adtak át.

Sólyom László legutóbb idén októberben találkozott szerb hivatali partnerével. A magyar államfő idén az eredeti tervek szerint részt vett volna a Vajdaságban a március 15-ei ünnepségeken, de háromnaposra tervezett útját egynaposra rövidítette, miután a szerb elnök jelezte, "jelentős fenntartásai" vannak a magyar államfő délvidéki látogatásával kapcsolatban, és úgy nyilatkozott, hogy az veszélyeztetheti a vajdasági statútum és más fontos kérdések rendezését. A látogatás lerövidítéséről hozott magyar döntés miatt viszont a vendéglátó VMSZ elnöksége lemondta a közös ünneplést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását