2024. május 19. - Ivó, Milán

Magyar film a Dubai filmfesztiválon

Fonyó Gergely filmje, a Made in Hungaria az első magyar film, amely meghívást kapott a Dubai Nemzetközi Filmfesztiválra; a mustra szerdán kezdődött.
2009. december 9. szerda 18:57 - HírExtra
A Közel-Kelet vezető filmes eseményét 2004-ben alapították az Egyesült Arab Emirátusokban, idén hatodik alkalommal rendezik meg, december 9. és 16. között. A Hungária együttes vezetője, Fenyő Miklós ifjúkori éveiről szóló mozit a fesztivál Cinema of the World (versenyen kívüli) szekciójában vetítik Dubaiban.

A Made in Hungaria idén igazi nemzetközi fesztiválkedvenc lett, az utolsó negyedévben 21 nemzetközi filmes mustrán szerepelt vagy szerepel - tájékoztatta a filmet forgalmazó HungariCom Kft. ügyvezetője, Kálomista Zsuzsanna szerdán az MTI-t.

A dubai fesztivál rangját jelzi, hogy az idén több, mint 168 filmet vetítenek 55 országból, ezek közül 29-nek Dubaiban lesz a premierje. További 13 film a hazai bemutatóját követően első alkalommal szerepel külföldön.

A fesztivál nyitófilmje az Oscar-díjra jelölt Rob Marshall (Chicago) legújabb filmje, a Nine, amely Daniel Day-Lewis, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Marion Cotillard, Judi Dench, Kate Hudson és Sophia Loren főszereplésével készült - ők személyesen is részt vesznek a bemutatón. A zárófilm a Titanic rendezője, James Cameron új filmje, az Avatar lesz.

A mustrára a Made in Hungariát Fonyó Gergő rendező is elkíséri, aki olyan sztárvendégek társaságában vesz részt a fesztiválon, mint Pedro Almodóvar, Jim Sheridan, Annette Bening, Samuel L. Jackson, Drew Barrymore, Juliette Lewis, Geoffrey Rush vagy Chris Rock - közölte magyar forgalmazó.

A dubai filmes seregszemlén az elmúlt öt évben közel 450 nagyjáték-, dokumentum- és kisjátékfilmet mutattak be a világ mintegy 60 országából.

Kálomista Zsuzsanna arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a HungariCom Kft. 2009-ben nyolc filmet delegált külföldi filmes eseményre, és ezek összesen 77 nemzetközi fesztiválon vettek részt, közülük öt volt A kategóriás. A Made in Hungaria legutóbb Spanyolországban a Granadai filmfesztiválon nyerte el a közönségdíját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását