2024. május 18. - Erik, Alexandra

Segélyek és hálapénz: a Jobbik megoldaná

A Jobbik harmadik nagyszabású szakmai konferenciáját tartja, ami ezúttal az egészségügyről, és a szociális támogatásokról szól. Az esemény igen fontos, hisz a párt programja nagyrészt ezen konferenciák tapasztalataiból áll majd össze.
2009. december 6. vasárnap 11:36 - Pásztor Balázs
Csapó három

A lassan második erővé váló Jobbik az első olyan választások elé néz, amelyet bár megnyernie nincs sok esélye, de a támogatottsági adatok alapján bejutása garantált, így létfontosságú számára, hogy egy épkézláb programot rakjon le az asztalra. Ezért négy nagyszabású szakmai konferenciát hirdetett meg az általa legfontosabbnak tartott kérdéskörökben, és jórészt ezek tapasztalatai alapján kívánja majd összeállítani választási programját. Az első a rendvédelem, a második az ifjúság- és népesedéspolitika fémjelével került megrendezésre, a mostani pedig az egészségüggyel és a szociális támogatásokkal kíván foglalkozni (az utolsó a gazdaságot fogja górcső alá venni).

A sajtótájékoztatót, mint mindig, most is Z. Kárpát Dániel vezette, aki elmondta, hogy a Jobbik több mint húsz szakmai kabinetében immáron több mint ezren dolgoznak, és ez meg is látszik majd a konferenciákon. A párt képviseletében Sneider Tamás beszélt, aki szerint a mai szociális rendszer rengeteg ellentmondást tartalmaz. Elmondása alapján a nyugdíjrendszerrel komoly bajok vannak, aminek az egyik alapja a nyugdíjalap egykori privatizációja. A párt nyugati alapú nyugdíj-biztosítási rendszert vezetne be, és kihagyná a külföldi érdekeltségű magánnyugdíjpénztárakat a körből. Bevezetnék a szülőtartási életjáradékot, ami alapján a munkavállalók az SZJA-uk egy részét átutalhatnák a már nyugdíjban lévő szüleiknek.

Pősze Lajos, a Jobbik szakpolitikai igazgatójának elmondása szerint tarthatatlan, hogy az egészségügyet ma az országban teherként kezelik - pedig az Egészségügy képes lenne megtermelni kiadásainak egy jó részét. Véleménye szerint az orvosokat jobban meg kellene fizetni, több orvost kellene képezni - és a már képzetteket itt kellene tartani. Pősze kijelenti, hogy az idősödő társadalommal egyenesen arányosan fog növekedni az Egészségügyre nehezedő teher, így feltétlen és gyorsan csinálni kell valamit.

Dr. Gyenes Géza, a párt egészségügyi kabinetjének az elnöke szerint éveken belül nem lesz elég orvos ahhoz, hogy mindenkit ellássanak. „Erre egy radikális megoldást találtunk”. Elmondása alapján tudatos egészségpolitika szükséges, ami azt jelenti, hogy a problémákat fel kell mérni, és a felmérés alapján született igényekre kell kialakítani az ellátórendszert - valamint meg kell szüntetni a területi esélyegyenlőtlenségeket. Gyenes szerint hatalmas elvonások történtek, amik csak a politikai elitet gazdagították: a ’89-es egészségügyi finanszírozáshoz képest a mai büdzsé 52 százalékkal kevesebb. Véleménye szerint a megvalósításhoz gazdaságpolitikai átalakítások kellenek, valamint a társadalommal kell kötni egy szerződést, hogy adnak-e elsőbbséget az egészségügynek.

Gyenes azt is elmondja hogy, „azért akarjuk kidolgozni a programunkat, mert mint kormányprogramként, mint árnyékkormány-programként funkcionálhat. Ha a jobbik kormányra kerül , akkor az emberek pontosan tudják - és mi tudjuk - hogy mit fogunk csinálni.”

„Éljünk tovább 10 évvel!"


A Himnusz után Vona Gábor levele kerül felolvasásra, amelyben a pártvezér tételesen felsorolja az egészségügy jelenlegi problémáit (alulfizetettség, elavultság, stb), és kijelenti, hogy „a nemzet és az egészségügy súlyosan beteg”. A levél szerint „a probléma megoldását csak az egészségügyi szakemberek segítségével lehet megoldani”, és hozzáteszi, hogy „az egészségügyben nincs helye a profitközpontú szemléletnek”.

Pősze Lajos a párt választási programjáról beszélt, ami szerinte nagyon jól halad, és a céldátumra (január 16) készen is lesz a 100 oldalas dokumentum. A Jobbik szeretne annak véget vetni, hogy a költségvetés teher a társadalom nyakán, elvégre az egészségügy a GDP 5-6 százalékát viszi el, de 8-9 százalékot termel. A jelenlegi rendszer évi 800 orvost képez ki, pedig a fenntartáshoz évi 120-ra lenne szükség. Nagy problémának nevezte a szakma fizetését is: egy szudáni orvos 20 százalékkal többet keres, mint egy magyar. Vélemények szerint a főorvosokat legalább annyira meg kellene becsülni, mint a BKV menedzsereit. Problémának nevezte azt is, hogy egyre kevesebben fizetik a TB-t, egyre több ember számára. Elmondása szerint a prevenció létkérdés: a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kellene rá fektetni.

Sneider Tamás szerint 2000 milliárd folyik el a korrupció miatt - a Jobbik célja az összeg legalább felére csökkentése. Bírálja az IMF-hitel felvételét és a Jobbik céljának nevezte, az államadósság eltörlését, és azt, hogy megakadályozza a multinacionális cégek országból való nyereségkivitelét.

Némi nyugdíjtörténeti áttekintés után az elképzelt reformokról ejt szót: eltörölnék a kötelező magánnyugdíjpénztárakat (önkéntes továbbra is lehetne) ami elmondásuk alapján évi 354 milliárd forintot visz ki az országból - helyette cégekkel töltetnék fel a nyugdíjalapot. Szót ejt a fent leírt szülőtartási életjáradékról is, amely egy új nyugdíj-kiegészítésként jelenne meg. Sneider kiszámítható családtámogatás mellett tette le a voksát, ezért a családtámogatási törvények bekerülnének a 2/3-os törvények kategóriájába, és a támogatás összegét a minimálbérhez kötnék

Bevezetnék a gyermekbarát önkormányzati és vállalkozó díjat, valamint a GYED helyett főállású anyasági támogatás lenne, ami három, vagy több gyermek nevelése esetén lépne életbe. A támogatások egy részét pedig végzettséghez kötnék. A Jobbik országos szinten bevezetné a szociális kártyát, és csak az kapna forintbeli támogatás, aki elfogadja számára felkínált munkák valamelyikét. A párt az ápolási díj megemelését is támogatja, ha az állam nem tudja elhelyezni az ápolásra szoruló illetőt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását