2024. május 19. - Ivó, Milán

Kocsis Máté letette polgármesteri esküjét

Letette polgármesteri esküjét pénteken Kocsis Máté, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként november 22-én 67 százalékos eredménnyel megnyerte az időközi választást Budapest VIII. kerületében.
2009. december 4. péntek 15:55 - HírExtra
Józsefváros új polgármestere, aki korábban alpolgármesterként tevékenykedett a kerületben, csak két héttel a választás után tehetett esküt, mert egy választópolgár megtámadta a szavazás eredményét. A Fővárosi Bíróság a választás eredményét megerősítő, a kifogást elutasító jogerős döntést december elején hozta meg, s december 2-án és 3-án postázta - mondta az eskütételt megelőzően Xantus Judit kerületi jegyző, a kerületi választási iroda vezetője.

Kijelentette: a kifogást a bíróság is elutasította, jogorvoslatnak helye nincs. A bíróság megalapozatlannak találta a panaszos kifogását - amely szerint egyes tényezők döntően befolyásolták a választás eredményét -, így nincs akadálya annak, hogy a polgármestert az eskütétele után beiktassák hivatalába.

Az eskütételt követően Kocsis Máté lemondott alpolgármesteri megbízatásáról.
Az új polgármester az MTI-nek azt mondta: első számú feladata Józsefváros közbiztonságának megerősítése lesz, célja, hogy a VIII. kerület biztonságosabb, élhetőbb és szerethetőbb legyen.

A politikus elmondta azt is, hogy lemondott a Fővárosi Közgyűlésben szerzett mandátumáról, a kerületi frakcióvezetésről, hogy minden erejével a választópolgárok 67 százaléka által támogatott polgármesteri programjának végrehajtásán dolgozzon.
A Fidesz-KDNP jelöltjeként megválasztott Kocsis Máté tájékoztatása szerint a kerület vezetése szerdai testületi ülésén úgy döntött, hogy a jövő évtől Józsefváros maga látja el a parkolás üzemeltetését, ezért a Centrum Parkoló Kft.-vel kötött szerződését megszünteti.

Mint mondta, "az idő kicsi, a feladat nagy, cselekedni kell".Kocsis Mátéra a helyi választók 67 százaléka, összesen 9.218 választópolgár szavazott. Komássy Ákosra, az MSZP jelöltjére 17 százalék voksolt (2.331 szavazat). Takács Gábor, az SZDSZ jelöltje 1.122 szavazatot kapott, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1.079-en szavaztak, ez kevesebb, mint 8 százalék. Az időközi választáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását