2024. április 28. - Valéria

Góczi: Firtas a zavarosban akar halászni

Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója szerint a cég volt tulajdonosa Magyarországra is ki akarja terjeszteni az orosz-ukrán gázvitát, miközben még mindig tartozik 50 milliárd forinttal az EMFESZ-nek.
2009. november 30. hétfő 11:00 - Pénzes Dávid
Nem volt más választása Góczi Istvánnak, az EMFESZ ügyvezető igazgatójának, mint eladni a céget, mondta egy lapinterjúban az „egydolláros cég eladásról”. Góczi ezt azzal magyarázta, hogy az EMFESZ felé irányuló gázszállításokat már idén január 1-én lezárták. Ezután a cég kénytelen volt a hazai rendszerből vételezni, de április 26-án az ukrán fél ezt a lehetőség is megszüntette, mert éppen annyival továbbított kevesebb gázt, amennyi az EMFESZ-nek kellett volna. Válsághelyzetbe kerültek, és mint Góczi fogalmazott, bedobhatták volna a törülközőt.” Mégsem tették, mert azzal cserbenhagyták volna a fogyasztókat. Ekkor az ügyvezető igazgató úgy döntött, eladja a céget.





Az EMFESZ adóssága ekkor 200 milliárd forint volt. Mivel a RosGas papíron egy dollárét vásárolta meg a céget, így – amiről sokan hallgatnak – átvállalta ezt a hatalmas adósságot is. Ez végül is azt jelenti, hogy 200 milliárd forintért vette meg a céget, valamint a RosGas garantálta az EMFESZ gázellátását, és mint Góczi mondta, „a körülmények rendezéséig, gondoskodott a forgótőkéről.”

Direkt meghurcolják?

A meghatalmazás, ami alapján Góczi eljárt sok vihart kavart, és a korábbi tulajdonos MABOFI szerint nem is volt érvényes. Ám Góczi világossá tette, hogy a meghatalmazása visszavonásig érvényes, ezt a hatóság meg is állapította, a bíróság pedig teljesen érvényesnek találta a RosGas-zal történt megállapodást.

Góczi szerint az EMFESZ korábbi tulajdonosa (a MABOFI-t birtokoló Dimitrij Firtas ukrán nagyvállalkozó) az egész ügyet kriminalizálni próbálja, és ezért vádolta meg Góczit sikkasztással. Góczi hozzátette, ebben „bizonyos lobbik is melléálltak.” Mint mondta, sok mindent átélt a Yukos olajipari cégben vagy a Szibur vegyipari vállalatnál, de arra nem számított, hogy a 21. századi Európában, Magyarországon egy polgári peres ügyből bűnügyet lehet kreálni.

A háttér

Ez EMFESZ valódi tulajdonosairól Góczi egyelőre azt mondta, a jelenlegi állapot átmeneti, később fogják magukat megnevezni ezek a „gáziparban ismert személyek”. Jelenleg a svájci bejegyzésű RosGas orosz magánembereké, és nem titok, hogy orosz és magyar kormányközi egyeztetések is folynak a tulajdonosi ügyben, hiszen az EMFESZ megszűnése kiszámíthatatlan hatással lenne az egész ország gazdaságára.

A cég 140 ezer lakossági fogyasztót, ötezer kis- és középvállalkozást, 400 kiemelt nagyipari fogyasztót és 250 önkormányzati intézményt (köztük óvodákat, kórházakat), valamint 32 városi fűtőművet lát el; évi 3 milliárd köbméter földgázt értékesít.

Góczi szerint ezért valószínűsíthető, hogy az EMFESZ-ben meg fog jelenni orosz és magyar állami tulajdonrész is.

A zavarosban halászás

Az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban Góczi elmondta, a gond, hogy Firtas éppen az EMFESZ-en keresztül próbálja belerángatni Magyarországot a gázvitába, „vélhetően azért, mert a zavarosban lehet jól halászni.” Góczi elmondta azt is, Firtas jelenleg is tartozik az EMFESZ-nek 50 milliárd forinttal, amely összeget teljesen adómentesen vitt ki az országból.

Az EMFESZ körüli vitás ügyek Góczi szerint még hónapokig húzódhatnak, de az ügyfeleik ellátását ez nem veszélyezteti, ahogy eddig sem érzékeltek semmiféle ellátási problémát, a jövőben sem fognak. A cég a lakossági és a kkv szektorban kíván tovább terjeszkedni, hogy elérje a nagyipari szektorban már meglévő 15-20 százalékos részesedési arányt.

Az országon keresztülhaladó vezetékekről (Déli Áramlat, Nabucco) Góczi István elmondta, az az érdekünk, hogy minél több hálózat jöjjön erre, és így közép-európai elosztóközponttá válhassunk. 10 milliárd köbméter földgáz befogadására elegendő földalatti tárolóhelyünk van –ilyen adottsággal kevés ország rendelkezik a térségben.
Forrás: Nészava/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását