2024. május 21. - Konstantin

Nincs megállapodás bérfronton

A várakozásokkal ellentétben nem született megállapodás a bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten.
2009. november 27. péntek 19:13 - HírExtra
A következő tárgyalás december elsején lesz. A munkavállalói oldal és a munkaadói oldal is hangsúlyozta, hogy a pénteki tárgyaláson közeledtek az álláspontok mindhárom témában - minimálbér, szakmunkás bérminimum, bérajánlás -, azonban arról, hogy mik a konkrét javaslatok, nem kívántak beszélni. Az OÉT-en szeptember 8-án kezdődtek el a bértárgyalások a szociális partnerek között. A minimálbér összege jelenleg 71.500, a szakmunkás minimálbéré pedig 87.500 forint.

A munkaadói oldal képviseletében Tokár István, a Magyar Iparszövetség elnöke a többórás, pénteken délelőtt kezdődött zárt egyeztetés után elmondta: nem született megállapodás a bérekről, ezért azt javasolják, hogy folytassák a tárgyalásokat, és december elsején legyen következő ülés.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ugyanakkor a munkaadói oldal javaslata után azt indítványozta, hogy még pénteken folytassák a tárgyalást, keressenek kompromisszumot, mert - mint elmondta - nincsenek nagy távolságok az oldalak álláspontjai között. A munkavállalói oldal ugyanakkor egyetértett a munkaadók javaslatával, így december elsejére tűzték ki a következő plenáris ülést.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal elnöke elmondta: bár közeledtek az álláspontok, mégis most van az a lélektani pillanat, amikor kell néhány nap arra, hogy újra átgondolják a javaslatokat, és utána térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Leszögezte: részletekről a tárgyalás sikeres folytatása érdekében nem beszélnek.

A munkavállalók a legutóbbi - november 20-i - plenáris ülésen azt javasolták, hogy a 2010. évi minimálbér 76.000 forintra nőjön a jelenlegi 71.500 forintról, és a szakmunkás bérminimum tekintetében is hajlandónak mutatkoztak elmozdulni korábbi javaslatuktól. A munkaadók mindkét javaslatot gesztusértékűnek nevezték, ugyanakkor nem értettek egyet a bérajánlás alsó határában, amely szerintük csak nulla lehet. Innen közeledtek tehát pénteken tovább az álláspontok, de a részletekről egyik oldal sem kívánt nyilatkozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását