2024. május 20. - Bernát, Felícia

A recesszió elérte a mélypontot

A magyar gazdaság recessziója valószínűleg már elérte a mélypontot, és hamarosan fordulat várható - mondta elemzőkkel és befektetőkkel folytatott londoni megbeszélései után Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.
2009. november 20. péntek 07:00 - HírExtra
Az MTI felvetésére, hogy a citybeli elemzők közül többen derűlátóbban ítélik meg Magyarország közeljövőbeni növekedési kilátásait, mint a magyar kormány, a szakminiszter a befektetői találkozóról tartott csütörtök esti beszámolójában elmondta: a kormány is azzal számol, hogy a recesszió az idei harmadik negyedévben elérte a mélypontot, és a következő időszakban megindulhat a kilábalás.

Varga szerint azonban a fő tényező az, hogy a belső fogyasztás továbbra is nyomott, és a háztartási megtakarítások növekednek. Ezt ellensúlyozhatja a külpiaci kereslet, de ennek alakulása egyelőre szintén bizonytalan. A jövő évre is még visszaesést valószínűsítő kormányzati előrejelzés minden kockázati tényezőt figyelembe vesz - tette hozzá a miniszter.

A londoni Cityben azonban most már több nagy befektetési intézet is növekedést jósol a magyar gazdaságnak 2010 egészére. Legutóbbi előrejelzéseiben például mind a JP Morgan, mind a Bank of America-Merrill Lynch, mind a Barclays Capital bankcsoport azt írta: jövőre pozitív GDP-adatot vár Magyarországon.

A magyarországi nagykövetségek által előző nap kiadott, a befektetési klímával és befektetőket érintő egyes döntések átláthatóságával kapcsolatban aggodalmakat megfogalmazó közös közleményről Varga István londoni tájékoztatóján azt mondta: az abban felvetett kérdések nem tartoznak közvetlenül a kormány intézkedési hatáskörébe, a kormányzatnak "nincs túl sok lehetősége a beavatkozásra". Megemlítette a pécsi vízszolgáltató cég, illetve a rádiófrekvenciák ügyét, kijelentve: az első kérdés egy helyi önkormányzattal kapcsolatos, a másodikban egy független hatóság döntött a gazdaságilag legjobb ajánlat alapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását