2024. május 20. - Bernát, Felícia

Értelmetlen az új párt?

Megalakult a SZEMA, a Szabad Emberek Magyarországért párt. Ha kicsit beletúrunk e képződménybe, és megpróbálunk rajtuk markolni valamit, rájövünk, hogy kifolyik a kezünk közül, s tenyerünk üres marad.
2009. november 19. csütörtök 16:59 - Pénzes Dávid
A jelenlegi pártpaletta olyannyira szegényes és ütött-kopott, hogy mindig öröm, ha egy újabb demokratikusan szervezett párt alakul Magyarországon. Minél nagyobb a választási lehetőség, annál inkább érvényesül a demokrácia. Sajnos ennél több érvet nem is lehet igazán felhozni a SZEMA létezése mellett.

A név

Az első gond a névválasztás: mert mit jelent az, hogy szabad emberek? Nyilvánvaló: azokat értik alatta, akik nincsenek börtönben. Végül is helyes, hiszen a börtönlakóknak nincsen szavazata. De akkor is butaság. Mert tudom én, hogy ezzel saját liberális voltukra szeretnének célozni, ám rendkívül ötlettelen, mondhatni gyermeteg módon.

Arról nem is beszélve, hogy egy liberális párt rögtön a nevében nem lehet kirekesztő, mégis ha vállaltan nem kívánják képviselni a börtönlakó, azaz „nem szabad” embereket, akkor ez ebben a pillanatban teljesült. (Mennyivel ötletesebb például a Lehet Más a Politika névválasztása.)

Az ideológia


SZEMA
Kik vagyunk? – kérdi a párt a honlapján. A válasz: nők és férfiak, fiatalok és öregebbek, cigányok és magyarok, buddhisták, zsidók, keresztények, falusiak és városiak, melegek és heterók, szőkék, barnák, vörösek és feketék.
Magukat baloldali-liberális pártnak mondják. Ez megint felvet némi problémát. Baloldali-liberális szavazó ugyanis egész egyszerűen nem létezik. Ez a házasítás csak a hazai vakvágányra terelt politikai kulturálatlanság terméke. Onnantól datálódik, hogy az SZDSZ eladta magát az MSZP-nek a hatalomért cserébe. (Abban a pillanatban szűnt meg a valódi magyar liberális párt.)

A liberalizmus elsődleges célja, hogy minél nagyobb szabadságot adjon az embernek, az ember kezébe helyezze a döntést. Ezért minél kisebb államot kíván működtetni, minél alacsonyabb elvonást (adókat) kiszabni, és ebből következően a szociális hálót sem szövi túl szorosra. Azaz a társadalombiztosítást sem erőlteti igazán, inkább több pénzt hagy az embereknél, hogy aztán az egészségügyi ellátásokat mindenki a szabad piacon vegye meg magának. Ezekből egyenesen következik, hogy támogatói hagyományosan (Nyugat Európában illetve Skandináviában legalábbis) a fiatalok, a magasan kvalifikáltak, illetve a társadalom felsőbb rétegéhez tartozók.

Ezzel gyökeres ellentétben áll a baloldaliság. A szociáldemokrata értékek éppen az állam szerepét erősítik. Azt vallja, hogy csak az állam képes úgy elosztani a közösség javait (jelentős adóztatás segítségével), hogy azzal a szegényebbek jól járjanak. Erős szociális hálót épít ki, segélyeket oszt a rászorulóknak, és a társadalombiztosítás révén biztosítja az ingyenes egészségügyi (alap)ellátást.

A két ideológia összeférhetetlen. Külföldön a liberális pártok éppen a jobboldallal „szoktak” koalícióra lépni. Magyarországon az MSZP-SZDSZ koalíciónak csak a neve volt balliberális, cselekedetei nem, hiszen lehetetlen mindkettőnek megfelelni.

A célcsoport

Érthetetlen tehát, hogy kiket akar a SZEMA igazából megfogni? Hosszas gondolkodás után azonban rájöhetünk, egyetlen valódi válasz lehetséges: azokat, akik az MSZP-SZDSZ koalíciót szerették, szeretnék. Mivel ez most nincs, így a SZEMA próbálja most képviselni és továbbvinni ezt a képtelen házasságot.

A párt elnökségi tagja és egyben legfontosabb „arca” Ungár Klára, a vállaltan leszbikus ex-SZDSZ-es politikus, aki nyilvánvalóan a melegeket és leszbikusokat tudja majd megszólítani. Mellette fontos szerep jut egy másik elnökségi tagnak, a roma származású Orsós Jánosnak, ő a cigányságot hivatott maguk mögé állítani. Mindenféle pejoratív felhang nélkül, pusztán mint politikai elemző kérdem: vajon mennyi szavazatot hozhat ez a párosítás a mai Magyarországon?

A program

A SZEMA szeretné definiálni a szólásszabadság határait. Nos, mint liberális párt itt rögtön meg is buktak. Egy liberális, toleranciát, nyíltságot, elfogadást, szabadgondolkodást hirdető párt sosem tűz olyan célt a zászlajára, amely bármit is korlátoz, főleg a szólásszabadságot.

El akarják érni, hogy minden párt minden bevétele és kiadása, kampány előtt, alatt és után legyen teljesen átlátható: minden bevételnek és kiadásnak nyomon követhetőnek kell lennie a pártok honlapján, az adatokat jogszabályban meghatározott időközönként kell frissíteni. Ez nagyon helyes. Igaz, mintha ugyanezt már hallottuk volna jelenlegi parlamenti pártoktól mégsem történt semmi. De, hátha majd a SZEMA…

A családi pótlékot 18 éves korig az iskolába járáshoz kötnék. Na,végre egy valóban jó ötlet. Igaz, hogy másokban is felmerült már, de ettől függetlenül öröm, ha több párt is ezen a véleményen van.

Jövő


Sajnos az ország jelenlegi közállapotát tekintve elenyészően kicsi az esély arra, hogy a SZEMA elérje a parlamenti küszöböt. Ez alapjában véve baj, hiszen minél több párt jut be a következő Országgyűlésbe, annál jobb. De a SZEMA számtalan ellentmondásával, nehezen körülhatárolható céljaival és élén egy már elhasznált politikussal, talán nem fog össze dőlni a világ, ha mégsem sikerül.

Ha hiánypótló pártot akartak volna életre hívni, inkább egy környezetvédelmi pártban kellett volna gondolkodni…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását