2024. május 2. - Zsigmond

Az EMFESZ áldozat az ukrán-orosz vitában?

„Leforrázva érzem magam. Nem követtem el semmi olyat, amiért velem ezt a procedúrát végig kellett járatni” – mondta Góczi István az EMFESZ Kft. előző héten 72 órára előzetes letartóztatásba helyezett ügyvezető igazgatója.
2009. november 19. csütörtök 07:49 - Pénzes Dávid
Az üggyel kapcsolatban világossá tette, az EMFESZ egy éve már komoly pénzügyi, elszámolási problémákkal küzd. „A korábbi tulajdonos (Dimitrij Firtas, az ukrán RosUkrEnergo 50 százalékos tulajdonosa és ez év májusáig a Mabofi Holdings-on keresztül az EMFESZ-é is.) olyan terheket rótt ránk, amit már nem bírtunk állni.”

Góczi elmondása szerint eljött egy pillanat, mikor már képtelenek voltak annyit adni Firtas számára, amennyit kért. Ez 2008 nyarától okozott problémákat. Sok átutalást Góczi megtagadott, mert mint mondta, az volt a dolga, hogy a cég működését biztosítsa.



Tulajdonosi kör
Mivel az EMFESZ Kft. tulajdonosi körét nagyon nehezen lehetett megtudni, a Góczi nemcsak ügyvezető igazgatója volt a cégnek, de az „arca” is. Góczi saját bevallása szerint sem tudja, kik vannak pontosan az EMFESZ tulajdonosi körében.
Hogy mindezt megtehesse, egy 2005-ben keletkezett meghatalmazással rendelkezett. Ám a Mabofitól kapott papírt, mely Góczit felhatalmazta az EMFESZ ügyeiben – így akár annak eladásában – való eljárásra, a Mabofi képviselője írta alá, és nem a Mabofi tulajdonosa. Ezzel kapcsolatban Góczi István elmondta, ő Firtas Mabofiban lévő tulajdonlását csak „bemondás” alapján tudta, papírokat, cégiratokat erről sosem látott.

Az Energiahivatal ilyen bizonytalan háttérrel nem jegyezhette be a 2005-ös tulajdonosváltást. Így Góczi Istvánt kérték fel, hogy szakmai megbízhatósága miatt vállalja fel a céget. Ekkor született meg az a meghatalmazást, amiben Góczi megkapta a teljes körű intézkedési jogot.

Nincsenek magyar tulajdonosok

Mikor Firtas el akarta adni a céget, akkor Góczinak utasításba adta, állítsa azt, hogy az EMFESZ tulajdonosai 50 százalékban magyar üzletemberek. Minderre Góczi szerint azért volt szükség, mert Firtas csupán az EMFESZ 50 százalékát akarta eladni. Viszont a Gazprom sosem rejtette véka alá, hogy őt egy teljes EMFESZ érdekli nem pedig csak a fele. Firtas meg akarta győzni a Gazpromot, hogy a másik 50 százalék a magyaroké, arról ő nem dönthet. Ezt a kérést azonban Góczi nem hajtotta végre, mert nem volt tudomása arról, illetve és jeleit sem látta annak, hogy magyar üzletemberek lennének cége mögött.

Ez a pletyka ettől függetlenül elterjedt, és volt eset, mikor a magyar állam egy meg nem nevezett hivatalos személye kérdezte meg Góczitól, hogy igaz-e ez az információ?

Eladás

Góczi ennek kapcsán a sajtóbeszélgetésen azt is elmondta, az EMFESZ három éve tárgyal a Gazprom-csoporttal egy esetleges eladásról. Ez alatt az idő alatt a Gazprom-csoport és a RosUkrEnergo (RUE) kezdeményezésére számtalanszor átvilágították a céget – Góczi emlékezete szerint legalább ötször – de valódi adásvétel nem született.

Feltételezések szerint az EMFESZ eladása eleinte Firtas érdeke volt. A 2006-os gázválság már megmutatta, hogy ez a struktúra hosszú távon nem tartható és azóta folynak az eladásáról szóló tárgyalások, amit elsősorban a RUE koordinált.

A problémák akkor kezdődtek, mikor kiderült, Firtas cégei közel kétmilliárd dollárral tartoznak a Gazprom-csoportnak. Tény, hogy az orosz sajtó akkoriban megírta, hogy a Gazpromnál az orosz állami számvevőszék 1,4 milliárd dolláros hiányt mutatott ki. Ez az összeg a RUE-től nem érkezett be, olyan gázszállításokért, amiket a Gazprom elvégzett. Azóta ez a pénz már ki lett egyenlítve – de ez a pletykák szerint nem Firtasnak, hanem az ukrán államnak köszönhető.

Az arany tojást tojó tyúk


Góczi István elmondta, 2007-es és 2008-as évben Firtas cégeit gyakorlatilag az EMFESZ finanszírozta. A séma egyszerű volt: az EMFESZ utalt Firtas cégeinek, majd Firtas év végén, mikor a RUE osztalékfizetése megtörtént, az összeget visszautalta az EMFESZ-nek. Három év alatt 1,3 milliárd dollárt vitt így ki Firtas Magyarországról, majd utalta vissza.

2009. január 10-én tagadta meg végül Góczi, a további utalásokat. Úgy érezte, nincsen biztosíték arra, hogy az összeget vissza is kapja az EMFESZ. Ekkor 263 millió dollárral (kb. 50 milliárd forinttal) tartozott Firtas az EMFESZ-nek – ez a mai napig fennáll.

Csontvázak a szekrényben


Furcsa eset történt az EMFESZ azon bankszámláján, melyre éppen ezek a mára befagyasztott utalások visszafizetései történtek. A cég néhány hónapja felfedezte, hogy ezen a számlán 390 millió dolláros pénzmozgás történt. Erről a cég nem tudott. Magyarán valaki betett 390 millió dollárt, majd leemelte onnan. A bank szerint téves könyvelés történt. A feljelentést természetesen megtették. Góczi István szavai szerint „számtalan hasonló csontváz hullott már ki a szekrényből.”

Jövő


Az EMFESZ tulajdonosi struktúrájának alakulása mindezek fényében nehezen megjósolható. A gázpiacon végzett munkájukban, a fogyasztók kiszolgálásában szerencsére semmi jele a tulajdonosi kör változásával összefüggő eseményeknek, a cég rendben ellátja feladatát és Góczi szerint megvannak azon pénzügyi forrásaik melyek biztosítják a kiegyensúlyozott működést.

Ám az ukrán választások után (2010. január 17.) a tulajdonosi kört illetően akár újra változhat a helyzet, attól függően, hogy miként alakul Oroszország viszonya az új ukrán kormányhoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását