2024. május 17. - Paszkál

Újabb gázválságra figyelmeztet az USA

Az Egyesült Államok azt javasolja az Európai Uniónak, hogy készüljön fel az újabb gázválságra, amerikai szakértők szerint télen Oroszország újra üresen hagyja a gázvezetékeket.
2009. november 18. szerda 14:48 - HírExtra
A Kommerszant szerint az amerikai figyelmeztetést Mirek Topolanek volt cseh kormányfő vetette fel, és úgy vélte, az amerikai szakértők tanácsait követve választani kell Oroszország és az OPEC között.

Az amerikai résztvevők csoportja a legnagyobbak között volt, s tagjai arról beszéltek, hogy a januári válság rendszeresen ismétlődni fog. Keith Smith, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központja (CSIS) szakértője szerint a problémák fő oka az európai gázszállítások sémájának bonyolultsága. "Amennyiben az Európában gázzal kereskedő cégek felének ismeretlenek a tulajdonosai, a helyzet nem lehet átlátható" - mondta Smith. Topolanek támogatta ezt az álláspontot azzal, hogy Oroszország a kőolaj és gáz eladásából származó bevételeit cégek vásárlására fordítja, de nem tartja be a szállítások átláthatóságára vonatkozó EU-ban elfogadott szabályokat.

A Kommerszant figyelemre méltónak nevezte, hogy éppen a fórum napján Budapesten az ügyészségen kihallgatták Gazda Tamást, az (Emfeszt megvásároló) Rosgas igazgató tanácsának tagját, az Emfesz volt jogászát. "A fórumon ugyan senki nem vádolta meg nyíltan a Gazpromot a tavaszi Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségeihez tartozó Emfesz törvénybe ütköző módon történt megszerzésével, de a résztvevők körében azt találgatták, milyen módon akar a Gazprom bejutni Magyarország belső gázpiacára" - írta a Kommerszant.

Ukrajna képviselői arról győzködték a részvevőket, hogy országuk részéről semmi nem utal válságra, sőt, évek óta példátlan mennyiségű - 2,75 milliárd köbméter - gáz van a föld alatti tárolókban. "Válságot csakis külföldi provokáció okozhat" - mondta egyikük, de nem jelölte meg, ki provokálna konfliktust.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását