2024. május 18. - Erik, Alexandra

Teljesítményalapú bérrendezés a pedegógusoknál?

Az oktatási tárca szakállamtitkára szerint teljesítményalapúvá kell tenni a pedagógusok bérrendszerét.
2009. november 16. hétfő 13:47 - HírExtra
Mindez minőségméréssel és minőségbiztosítással megoldható - mondta Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára A pedagóguspálya presztízse című konferencián hétfőn, Budapesten.

A Pedagógusok Szakszervezetének a november 22-re eső Magyar Közoktatás Napja alkalmából tartott rendezvényén az államtitkár beszédében kijelentette: a pedagóguspályán a jobb minőséget nyújtókat jobban meg kell becsülni, mint az alacsonyabb színvonalon teljesítőket. Az adófizetőknek azonban be kell bizonyítani, hogy a pedagógusok egy részének fizetésemelése teljesítményemeléssel jár - hangsúlyozta.

Arató Gergely szerint a pedagóguspálya presztízsének növeléséhez nagyban hozzájárulna, ha túljelentkezés lenne a tanárképzésre a főiskolákon, egyetemeken, de manapság alig van jelentkező ezekre a szakirányokra. A cél az, hogy erre, a számukra nem vonzó pályára csábítsák a diákokat. A pályakezdőket éppen azért jobban meg kell fizetni, mint eddig, mert őket még jobban sújtja az alacsony bérezés, mint azokat, akik több évtizede a pályán vannak - vélekedett.

Az alacsony fizetés miatt alacsony a pálya presztízse, ezért ma gyenge tanulmányi eredménnyel is be lehet kerülni pedagógusképzésre, ami ördögi kört képez, mert ezáltal még alacsonyabb lehet e hivatás megbecsültsége. Ebből következik, hogy rossz híreket hallani a tanári pályára történő kiválasztásról - folytatta.

Az OKM államtitkára arról beszélt, hogy a tanári hivatás presztízsét az intézmények szintjén is helyre kell állítani, ezért nagyon fontos a szülők és az iskola közötti együttműködés, a közvetlen és jó kapcsolat.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa előadásban kitért arra, hogy a tanárok valójában eszköztelenek az iskolai agresszió teljes körű kezelésében, mert "ez nem kizárólag pedagógiai probléma". A helyes reakció és megoldás az volna, ha például a pszichológusokkal, a rendőrséggel vagy az ügyészséggel megfelelő munkamegosztást alakítanának ki.

Nagy problémának nevezte Aáry-Tamás Lajos azt, hogy egy adott iskola értékeiről a közvetlen környezete nem sokat tud, ezért a közoktatási intézményeknek "nyitásra van szükségük", ezáltal a presztízsük is nőhet. Meglátása szerint az utóbbi tizenöt évben oktatási miniszter nemigen dicsérte meg a tanárokat, de reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben a tárca vezetői "ezt is megtanulják".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását