2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Monoki kártyával a szociális katasztrófáért

Az MCFÉSZ elnöke, Kozák János nyílt levélben tiltakozik a monoki városvezetés döntése ellen, mely szerint a hátrányos helyzetűek juttatásait a jövőben szociális kártya bevezetésével kontrollálnák. Miért dolgoznak a gazdasági érdekek a szegénység helyett, a szegények ellen?
2009. október 30. péntek 15:43 - Tatai Gábor
Monok polgármesterének, Szepessy Zsoltnak az ötletét már a legelejétől kezdve értelmetlennek és felháborítónak tartják nem csak a jobb érzésű politikusok, de a független polgárjogi körök, és vezető társadalomkutató szakemberek is. 2008 júliusában három férfi egy 67 éves kesznyéteni férfi kertjéből akart uborkát lopni, ám a veteményesbe vezetett 220 volt egyik tolvajt halálra rázta, a másik kettőt pedig súlyos, illetve könnyű sérülésekkel szállították korházban.

Szepessy Zsolt, az MR1 rádió Közelről című műsorában 2009. szeptemberében a műsorvezető kérdésére azt nyilatkozta, hogy a gyilkossági kísérlet vádjával kihallgatott férfit szerinte „ártatlan” és „a bácsi szimbólummá vált, egy jelképpé lett; annak a jelképévé, aki azt mondja, nem tűri tovább, hogy az ő tulajdonát csak úgy elvigyék, és nem tűri tovább, hogy a munkájának a gyümölcsét más élvezze”.

Miután a meghökkent műsorvezető visszakérdezte, hogy Szepessy akkor is tartja-e a véleményét a magántulajdon védelméről, ha az emberélet árába kerül, a monoki polgármester azt válaszolta, hogy „Jelen pillanatban: igen…”. Szepessy tavaly még csak bizonyos jogszabályokat tartott „puhának” a saját szája íze szerint, idei ötlete viszont azt bizonyítja, hogy már a cigányság megaláztatottságát sem érzi elég általános jelenségnek a mai Magyarországon.

Vekni helyett kenyértartót

Kozák János a közigazgatásba ültetett romákról
„Címtől, párttól, pártállástól függetlenül felháborítónak tartom azt is, ahogy most a választások közelében a kormányzat és a kormány 500 főből kíván kiválasztani 200 főt, akit elhelyezhetnek az államigazgatásba. Nem a cigányság ellen kívánok beszélni, amikor fel emelem a szavam az ellen, hogy ekkora munkanélküliségben több éves tapasztalattal rendelkező, államigazgatásban dolgozó szakembereket bocsátanak el. Arról a 300 emberről már nem szól a fáma, vajon mit tudnának velük kezdeni és mi lesz velük a továbbiakban? Gondoltak-e arra, hogy megyei szinteken, vagy régiós szinteken kellene őket elhelyezni? Nekem nagyon erős a gyanúm, hogy ez is politikai fogás és azt gondolják, hogy 200 fővel meg tudják vásárolni az egész magyarországi cigányságot” – mondta el Kozák János a jelenleg is zajló vitáról, „romák a közigazgatásban” programmal kapcsolatban.
A Szepessy féle ˝önigazság kontra igazság˝ csúsztatás kézjegyei uralják a szociális kártya hivatalos dokumentációját is, dióhéjban éppen csak ennyi a probléma a romákkal kapcsolatos országos vélekedésekkel, és felkaroló programokkal kapcsolatban is - a kauzális zavarokról már nem is beszélve: „Helyzetet, lehetőségeket és feltételeket kell teremteni, ez a társadalmi érdek. Elegünk van abból, hogy szociális segélyeken tartanak fenn bennünket” – kezdi Kozák János szociális kártyával kapcsolatos beszélgetésünket.

Az MCFÉSZ (Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetség) elnöke jelenleg az Országos Cigány Önkormányzatban (OCÖ) alelnöki posztot tölt be. Szepessy már tavaly is konstruktívabb véleménnyel tudott volna előrukkolni, ha elgondolkodott volna, vajon miért lopják az uborkát? Az ok-okozati összefüggések megkerülése a szociális kártya esetében úgy hangzik: Nem a szegénységet kell felszámolni, hanem jól meghatározhatóan körbezárni a lehetőségeit – és közben még keresni is rajta.

Kozák szerint a kártya jóval súlyosabb kérdéseket vett fel az alkotmányosságának pőre problematikájánál: „A kártykészítők járnak jól, a kártya felhasználói jószerivel meg vannak bélyegezve, hisz innentől mindenki tudja, hogy ők szociális segélyt kapnak.” Kozák szerint egy ilyen szociális kártya bevezetése már önmagában is rengetegbe kerül, ráadásul közpénzekből. A kezdeményezés egyetlen érdekeltje a megemelt árakkal dolgozó kereskedő.

Az hogy a hátrányos helyzetűek „csak ott, és csak azt vásárolhatják, egyedül és kizárólag gazdasági érdekeket képvisel”. Kozák általános értelemben is azt vallja: „A magyarországi cigányság már felnőtt, nem kell már gyerekként kezelni, tudja hogy mit akar (…) A cigányság mindig is a gazdasági és politikai érdekeknek volt az áldozata, ahogy jelenleg is az”.

Köldökzsinóron tartott önszerveződés

A gazdasági érdekek és a cigányság ügyének előmozdítása akár egymás mellett ható törekvéseket is jelenthetnének, ahogy látjuk azt például a kanadai kisebbségi programok esetében is, melyek motorjaiba éppen ezek a felismerések jelentik a lóerőt. A magyar romák szekere azonban a belpolitikai viharok áztatta föld miatt sem képes előrehaladni: „Azért nem tudunk önállóan szerveződni, mert mindig meg akarják nekünk mondani, hogy mit tegyünk” – mondja Kozák a HírExtrának, aki például az Országos Cigány Önkormányzat esetében külön kitér arra, hogy a szervezetet a szocialista párt tartja köldökzsinórján: "Ezért nem tud igazából önálló gondolkodóként, önálló cselekvéseket, programokat elindítani, ami egyébként társadalmi érdek lenne, mert a társadalom és a jelenlegi hatalom érdeke nem vág össze”.

„Az országos önkormányzat eddigi politizálása nem a cigányság irányába ment, nem a cigányság érdekeit szolgálta, hanem a pártét” – folytatja Kozák, aki a HírExtra hasábjain felszólítást is intézett az MSZP-hez: „Elég volt ebből! Felszólítjuk és felkérjük a szocialista pártot is, hogy az OCÖ-től tartsa magát távol, és legyen olyan kedves, a törvényi kötelezettségeinek tegyen eleget és a programtámogatások tekintetében biztosítsa azt, hogy a cigányság fel tudjon zárkózni. A magyar kisebbségi ügy időzített bombáját a politika tartja a kezében”. Ahogy ketyegésben is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sakálvokál
2009. november 3. 10:30
H.K.
Csatlakozom Bibihez..
És kiegészíteném.
Nem gondolom, hogy tovább látsz az orrodnál.Én is sokat tanultam és fogok is.És ha most munkanélküli lennék sem dolgoznék neked.Egy ilyen munkaadót a hátam közepére sem kívánnék sem a cigány anyám sem a többségi társadalomhoz tartozó apám kedvéért sem.
Arra viszont kíváncsi lennék te mit is tanultál....
ebből a hozzászólásból nem tűnik ki más csak az ,hogy egy valamilyen "céged" van.
Nos drágám még a szemedet is kidolgoznám ,és állítom h. a Kozák János is aki te csak indiánnak szólítasz,ami más tollából nem de a tiedéből sértő ez az ami fel is bosszantott.
Tájékozottságod is hagy némi kivetni valót maga után.Nézz átunna mielőtt ilyen baromságokat írogatsz.
Mert ha neki 8 osztálya van akkor neked 5 elemid.
A TE fajtádtól tartunk itt...
A Te nézeteidet hangoztató emberek keltik a feszültséget és miattad nem találunk a képzettségünknek megfelelő munkát,pedig egész életemben tanultam, hogy eltartsam a családom.
Miattad nem tudom rendesen fizetni a lakáskölcsönöm,nélkülözöm,és fázom.
Az ilyen elmebetegek szítják a feszült hangulatot,osszák az észt.
A hozzászólásod helyett inkább a céged likviditását ellenőrizd,mert remélem akadozik....Vagy inkább dolgozz te is.Mert lehet hogy neked kell felvételizned az ő cégéhez.És akkor kell az önéletrajzod kezd el megírni biztos ami biztos alapon. Keresd elő a bizonyítványaidat is,ezt mindenesetre amit ide írtál nem kell,remélem elolvassa.
Bibi
2009. november 1. 21:46
Kedves H.K !

Szeretném veled megosztani pár észrevételemet....
Bizonyára TE egy intelligens, tanult, dolgos, szavahihető, és mindezek mellett nem cigány ember vagy. / ugyanis azért szántam rá magam, hogy kommentárt írjak, mert mélységesen felháborít az elvakult és szűk látókörű vélemény nyilvánítás ami tőled hangzik itt el !
Én egy cigány 26 éves lány vagyok,,,,politikától mentes !
nem is a cikkről szeretnék neked véleményt alkotni, hanem inkább a hozzászólásodról.
intelligensek és iskolázottnak tartom magam, tanult és adó fizető állampolgár vagyok.
Amíg nem ismersz addig ne általánosíts !
Nem minden róka veszett !
És nem minden cigány él szociális segélyből !


„nos kicsi indián. akkor hurrá nem kaptok több segélyt. lehet menni dolgozni.”

Ki vagy te ?? hogy ilyen kijelentést teszel. Ez a „ kicsi indián” téged idézve
Ami persze téged minősít. Dolgozik !

Sőt 43 embert foglalkoztat Veszprém megyében, szerintem neked már nem kellene önéletrajzot írnod….Te már az nélkül is felvételt nyernél…ha máshová nem is, a kirekesztő és szélsőséges,( rasszisták) táborába !

Én úgy tartom mint gyarló emberek…bűncselekmények mindig voltak és lesznek AMI ELÉG SZOMORÚ. De én ezt nem vezetném kizárólag a cigányságra !és én nem példálóznék, pedig lehet hogy tudnék, de ez nem is az én tisztem !


„mai munkaerőpiacon és mégis valahogy mégsem tolong a fajtád, hogy dolgozhasson. magyarán, analfabéta szakadt senki háziakat nem fog felvenni senki.”

Ez a kijelentésed igazán a te szegénységi bizonyítványodat mutatja !!!!! 
Felvennéd a cégedbe, ha megtud írni egy önéletrajzot?
Az általad leírt feltételeknek én is megfelelnék, bár gondolom esélyem sem lenne nálad dolgozni…ügynöki munkát…. Hiszen cigány vagyok !!
Ha rajtad és a hozzád hasonló embereken múlna a cigányság jövője, biztos úgy tennél mint Mária Terézia annak idején………ugye?
Igazából vita és a kritika is építi az ember jellemét, engem is megszilárdít abban az elhatározásomban, hogy cigányként még többet tanuljak……és ne keljen olyan embereknél mint te is vagy…CSAK ÜGYNÖKKÉNT DOLGOZNOM.
galamb tamás
2009. október 31. 05:26
Persze hogy tiltakoznak a cigó vezetők! Hiszen a legnagyobb pénzeket ők forgatják az uzsorában! Tiszanánán is a cigány önkormányzat veretőjének fiai a legnagyobb uzsorások!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását