2024. május 25. - Orbán

Nem aprózták el gazdák

Legalább félmillió liter tejet öntöttek ki országszerte csütörtökön a cseh gazdák tiltakozásul az alacsony felvásárlási árak ellen, minek következtében a tehenek számának csökkentésére kényszerülnek.
2009. október 29. csütörtök 18:48 - HírExtra
A félmillió liter a 7,3 millió literes napi tejtermelés mintegy 7 százalékát jelenti. A tiltakozó akciókra Csehország nyolc helyén kerül sor. Néhány nagyváros főterére a gazdák több teherautónyi krumplit vittek, amit az emberek szabadon elvihettek. Ugyanakkor a tereken tüntetések voltak, amelyeken a gazdák felhívták a figyelmet a cseh mezőgazdaság egyre romló helyzetére.

"A cseh mezőgazdaság nagy problémája az is, hogy a lakosság gyakran kedvezőtlenül ítéli meg a gazdákat, míg az agrártárca gyakorlatilag nem törődik a gazdákkal, a tejtermelőkkel" - nyilatkozta Jaroslav Vanous, a tüntetések egyik szervezője.

A mezőgazdasági minisztérium a kritikákat visszautasította. "Világosan látjuk, hogy a tejtermelők valóban nehéz helyzetben vannak. A minisztérium azonban minden olyan lépést támogat, amely segítséget jelenthet nekik" - jelentette ki Petr Vorlícek, a tárca szóvivője. Hozzátette: a mostanihoz hasonló tiltakozók akcióknak semmi értelme, kár a kiöntött drága tejért.

Vorlícek közölte: a tárca a jövő évben kiemelten kívánja támogatni a tejtermelőket a rendelkezésére álló uniós alapokból. Az agrárkamara kimutatása szerint az 1993 óta rosszabbodó helyzet következtében az akkori egymillióról 380 ezerre csökkent a csehországi tehénállomány.

"Ha a fejlődésben nem következik be törés, két-három éven belül csak 200 ezer tehén lesz a gazdaságainkban" - hívta fel a figyelmet Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke. Ez újabb 40 ezer munkahelyet szüntetne meg a mezőgazdaságban, és a kapcsolódó ágazatokban további 34 ezer munkahely kerülne veszélybe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását