2024. május 8. - Mihály

Elhallgattatják a Sláger Rádió kihívóit mielőtt bizonyítanának?

Egyre inkább úgy tűnik, a Sláger Rádió frekvenciáját nem szerezheti meg új pályázó, akármennyire is előnyös az ajánlata.
2009. október 27. kedd 15:48 - hirextra
Nagy a gubanc a Sláger Rádió és a Danubius Rádió frekvenciái körül. A két legszélesebb lefedettséggel és legnagyobb hallgatói táborral rendelkező adó koncessziója idén lejár, így szabad a vásár az új próbálkozóknak. Azaz csak szabad lenne. Merthogy nagyon úgy néz ki, nálunk a demokráciát a médiaiparban is csak tanulják ahelyett, hogy alkalmaznák.

A Sláger Rádió esetében például úgy tűnik, hiába a demokratikusan kiírt pályázat vagy a szabad verseny szépen hangzó eszméje, a döntéshozók mindenáron a Slágerrel akarnak szerződést kötni. Még akkor is, ha ez esetleg nem a legszabályosabb.

Nincs esély?

Elvárások
A frekvencia, amin eddig a Sláger adott, a magyar háztartások 81 százalékát éri el, míg a Danubius által használt hullámsávot a háztartások körülbelül 68 százalékában lehet fogni. Ezek hétéves használatáért az ORTT 350-700 millió forintot vár egy összegben, utána pedig évente 200 milliót és az árbevétel minimum 8 százalékát. Emellett az ORTT a pályázóktól elvárja, hogy legalább 25 százalékban magyar zenét sugározzanak, emellett heti 25-100 percnyi civil, illetve nem pártpolitikai műsort kell vállalniuk.
Az országos frekvenciára a Sláger Rádión kívül két másik induló lehetne esélyes: a Lánchíd Rádió üzemeltetője az Advenio Kft, illetve a Rádiócafét működtető FM1. De csak lehetne. Információink szerint ugyanis hiába adott jóval kedvezőbb ajánlatot mindkét új fél, mint a Sláger, mégis az eddigi üzemeltető az esélyes.

Mind az Advenio, mind az FM1 letette a kétéves banki garanciát, a pályázatát a szabályok szerint könyvvizsgálattal támasztotta alá. Ezekből kiderül, hogy jóval kedvezőbb pénzügyi elképzelései vannak mindkét új pályázónak, mint a Slágernek.

Mennyi az annyi?

A Sláger Rádió bevételének tíz százalékát ajánlotta fel évi koncessziós díjként. Ez a pályázat kiírásában kikötött minimumnál csupán 2 százalékkal több. Ezen kívül évente kötelezően fizetett 200 millió forint minimum helyett 300 milliót tennének az ORTT kasszájába, ami végül is az állami büdzsét erősíti. A két másik versenyző saját hasznának ötven százalékát ajánlja – ami nyilvánvalóan sokkal kedvezőbb lenne a pályázat kiírójának. Ráadásul a Sláger Rádió, mikor tizenkét éve elnyerte a sugárzási jogot, sokkal több pénzt ajánlott fel, mint a mostani pályázatában.

A pályázaton száz pontot lehet elérni, ebből kilencven teljes mértékben objektív, a tényeken alapul – azaz mérlegelés nélkül kötelező megadni a pályázat számainak ismeretében. Arról egyelőre nem tudunk mennyi pontot kapott a három induló, de az erősen vélelmezhető, hogy a Sláger Rádió ebből a kilencvenből nem jött ki jobban két kihívójánál.

Eközben Majtényi László, az ORTT elnöke kijelentette lehet számítani arra, hogy lesznek még kizárások a pályázók közül. Itt ugyan nem mondta ki, de világosan érezhető a célzás az Adveniora és az FM1-re is. Majtényi szerint irreális pályázatok születtek, amiket nem lehet elfogadni. Hogy az elnök miért védi a Sláger Rádiót (a másik országos frekvencia pályázaton pedig a Danubiust), nem ismert, mégis cselekedetei, kijelentései az újak számára nem igazán előnyösek.

A szokás hatalma?

Nem szeretnénk senki pártjára állni, sőt kerülni szeretnénk a politikai felhangokat is, annak ellenére, hogy sokan suttognak a háttérben zajló pártharcról. Egyszerűen csak szeretnénk felhívni a figyelmet arra, nem biztos, hogy ami eddig jó volt, az ezután is jó lesz. Nem véletlenül kell 10-12 évente pályázni egy országos frekvenciára. Nem jó ha bebetonozódik egy – esetleg már nem annyira jól működő – rádió. Meg kell adni a lehetőséget az újaknak is.

Persze nem azt mondjuk, hogy a Sláger Rádió megérett a bukásra. Hiszen még ma is a leghallgatottabb adó, nincs okunk ellene prédikálni. Csak azt mondjuk, a szakemberek dolga, hogy szakmailag elbírálják az újak elképzeléseit, és a tények illetve a víziók racionalitása alapján döntsön. Pusztán azért mert megszoktunk valamit, nem kell előnyben részesíteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

blist
2009. október 28. 10:41
A bevétel 10%-a pedig biztos hogy több, mint a saját haszon 50%-a...
Judit72
2009. október 27. 16:16
Kedves Pénzes Dávid "cikkíró"!

Akkora (szándékos, vagy szándéktalan) tévesztéseket írsz ebben az írásodban, hogy megkérdőjelezed vele az egész újságírói mivoltodat.

A Sláger frekvenciájára a Slágeren kívül a Café és a Danubius pályázik. A Danubius frekvenciájára a Danubius mellett az Advenio és a Juventus pályázik.

A Sláger teljesíthető 3 milliárdból befolyó 10%-a 300.000.000, míg egy kezdő cég (aki nem átveszi a hallgatókat, hiszen erről szó sincs, hanem új hallgatókat kell hogy szerezzen) ha beajánl a semmiből 50-55%-ot, az nulla. Pláne úgy, hogy pályázatában is jelezte, hogy bevételeit "kiszervezi", tehát nem fog fizetni.

Ha alapban ekkor tévedéseket írsz, akkor ne okoskodj úgy, hogy "Nem szeretnénk senki pártjára állni, sőt kerülni szeretnénk a politikai felhangokat is", mert üres fröcsögés minden mondatod, hanem bízd ezt valódi szakemberekre.

Legalább annyival tiszteld meg az újságírást, hogy utánajársz a több napja (hetek óta) publikus tényeknek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását