Elhallgattatják a Sláger Rádió kihívóit mielőtt bizonyítanának?

Egyre inkább úgy tűnik, a Sláger Rádió frekvenciáját nem szerezheti meg új pályázó, akármennyire is előnyös az ajánlata.

Nagy a gubanc a Sláger Rádió és a Danubius Rádió frekvenciái körül. A két legszélesebb lefedettséggel és legnagyobb hallgatói táborral rendelkező adó koncessziója idén lejár, így szabad a vásár az új próbálkozóknak. Azaz csak szabad lenne. Merthogy nagyon úgy néz ki, nálunk a demokráciát a médiaiparban is csak tanulják ahelyett, hogy alkalmaznák.

A Sláger Rádió esetében például úgy tűnik, hiába a demokratikusan kiírt pályázat vagy a szabad verseny szépen hangzó eszméje, a döntéshozók mindenáron a Slágerrel akarnak szerződést kötni. Még akkor is, ha ez esetleg nem a legszabályosabb.

Nincs esély?

Elvárások
A frekvencia, amin eddig a Sláger adott, a magyar háztartások 81 százalékát éri el, míg a Danubius által használt hullámsávot a háztartások körülbelül 68 százalékában lehet fogni. Ezek hétéves használatáért az ORTT 350-700 millió forintot vár egy összegben, utána pedig évente 200 milliót és az árbevétel minimum 8 százalékát. Emellett az ORTT a pályázóktól elvárja, hogy legalább 25 százalékban magyar zenét sugározzanak, emellett heti 25-100 percnyi civil, illetve nem pártpolitikai műsort kell vállalniuk.
Az országos frekvenciára a Sláger Rádión kívül két másik induló lehetne esélyes: a Lánchíd Rádió üzemeltetője az Advenio Kft, illetve a Rádiócafét működtető FM1. De csak lehetne. Információink szerint ugyanis hiába adott jóval kedvezőbb ajánlatot mindkét új fél, mint a Sláger, mégis az eddigi üzemeltető az esélyes.

Mind az Advenio, mind az FM1 letette a kétéves banki garanciát, a pályázatát a szabályok szerint könyvvizsgálattal támasztotta alá. Ezekből kiderül, hogy jóval kedvezőbb pénzügyi elképzelései vannak mindkét új pályázónak, mint a Slágernek.

Mennyi az annyi?

A Sláger Rádió bevételének tíz százalékát ajánlotta fel évi koncessziós díjként. Ez a pályázat kiírásában kikötött minimumnál csupán 2 százalékkal több. Ezen kívül évente kötelezően fizetett 200 millió forint minimum helyett 300 milliót tennének az ORTT kasszájába, ami végül is az állami büdzsét erősíti. A két másik versenyző saját hasznának ötven százalékát ajánlja – ami nyilvánvalóan sokkal kedvezőbb lenne a pályázat kiírójának. Ráadásul a Sláger Rádió, mikor tizenkét éve elnyerte a sugárzási jogot, sokkal több pénzt ajánlott fel, mint a mostani pályázatában.

A pályázaton száz pontot lehet elérni, ebből kilencven teljes mértékben objektív, a tényeken alapul – azaz mérlegelés nélkül kötelező megadni a pályázat számainak ismeretében. Arról egyelőre nem tudunk mennyi pontot kapott a három induló, de az erősen vélelmezhető, hogy a Sláger Rádió ebből a kilencvenből nem jött ki jobban két kihívójánál.

Eközben Majtényi László, az ORTT elnöke kijelentette lehet számítani arra, hogy lesznek még kizárások a pályázók közül. Itt ugyan nem mondta ki, de világosan érezhető a célzás az Adveniora és az FM1-re is. Majtényi szerint irreális pályázatok születtek, amiket nem lehet elfogadni. Hogy az elnök miért védi a Sláger Rádiót (a másik országos frekvencia pályázaton pedig a Danubiust), nem ismert, mégis cselekedetei, kijelentései az újak számára nem igazán előnyösek.

A szokás hatalma?

Nem szeretnénk senki pártjára állni, sőt kerülni szeretnénk a politikai felhangokat is, annak ellenére, hogy sokan suttognak a háttérben zajló pártharcról. Egyszerűen csak szeretnénk felhívni a figyelmet arra, nem biztos, hogy ami eddig jó volt, az ezután is jó lesz. Nem véletlenül kell 10-12 évente pályázni egy országos frekvenciára. Nem jó ha bebetonozódik egy – esetleg már nem annyira jól működő – rádió. Meg kell adni a lehetőséget az újaknak is.

Persze nem azt mondjuk, hogy a Sláger Rádió megérett a bukásra. Hiszen még ma is a leghallgatottabb adó, nincs okunk ellene prédikálni. Csak azt mondjuk, a szakemberek dolga, hogy szakmailag elbírálják az újak elképzeléseit, és a tények illetve a víziók racionalitása alapján döntsön. Pusztán azért mert megszoktunk valamit, nem kell előnyben részesíteni.