2024. május 8. - Mihály

Választás: "számolunk a jó eredménnyel"

Polgármestert választanak Józsefvárosban. A november 22-i szavazáson a Lehet Más a Politika jelöltje Kispál Gergely. A fiatal politikus a HírExtrának beszélt a kampányról és a terveiről.
2009. október 26. hétfő 16:59 - Pénzes Dávid
Nehéz volt összegyűjteni a kopogtatócédulákat?

Annyiban volt nehéz összegyűjteni, hogy mi a szelvényeket egyenként és tisztességes úton gyűjtöttük össze. Ezért adtuk csak le több héttel a többi párt után.

Mi a tapasztalat, hogyan fogadják az LMP-t? Ismerik már a pártot, tudnak róla valamit?


Sokan ismerik. Voltak standjaink is a városrészben, ahova tudatosan hozták a kopogtatócédulákat, mondván, hogy az LMP már az EP választáson is szimpatikus volt. Ettől függetlenül az nyilvánvaló, hogy az LMP ismertsége nem vetekszik a parlamenti pártokéval. Az viszont mindenképpen előrelépés, hogy most több ajánlószelvényt kaptunk, mint az EP-választás során szavazatot a nyolcadik kerületben. Ezt szép eredménynek tartom.

Volt olyan aki, annak örül, hogy nem az MSZP és nem a Fidesz aktivistái jönnek? Aki örül, hogy tényleg Lehet Más a politika?

Természetesen, sok ilyen volt. Józsefvárosban is azt érezzük, hogy nagyon sok embernek van elege a jelenlegi politikai elitből. És a névválasztásunk nyilván egy programot is takar, ami szimpatikus volt olyanoknak is, akik eddig nem hallottak még rólunk.

Önök felszólították azokat, akik törvénytelenül jutottak az ajánlószelvényhez, lépjenek vissza. Tudnak ilyenről? Kire céloznak?


Az LMP kampányetikai kódexe a következőket tartalmazza
• A választáson induló jelöltek büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy az ajánlószelvényeik törvényes úton kerültek hozzájuk, és közösen kérik fel a jegyzőt és/vagy a helyi választási bizottságot, hogy a rendőrség bevonásával tételesen ellenőrizzenek minden egyes ajánlószelvényt.

• Minden jelölt vállalja, hogy a kampányban kerülik a személyeskedést, egymás lejáratását, és e helyett a kerület problémáival kapcsolatos megoldási javaslataikkal állnak elő.

• A jelöltek vállalják, hogy nyilvánosságra hozzák valamennyi kampánykiadásukat és az ezeket igazoló számlákat

Az LMP az eddigi kampány kiadásairól szóló beszámolót október 25-ig nyilvánosságra hozza a honlapján.
Ez inkább morális kategória. Azt hiszem, hogy aki törvénytelenül szerzett kopogtatócédulát az maga tudja ezt a legjobban, így magának kell elszámolnia ezzel. Nem szeretnénk vádaskodásba belemenni. És nem vagyunk nyomozó hatóság sem.

Önök meghirdették a kampányetikai kódexet. Jött már reakció más pártoktól? megkerestek pártokat vele?

Reakciót még nem kaptunk, hiszen egyelőre csak sajtótájékoztatón hangzott ez el. Most írásba foglaltuk, amit megküldünk a pártoknak, és felkérjük a jelölteket, hogy írják ezt alá.

A kódex első pontja önmagáért beszél. Kétlem, hogy bármelyik párt belekötne. A második viszont már meghatározná a kampány hangnemét. Ez olyan mintha cenzúrázni akarná az LMP a kampányt…


Mi úgy gondoljuk, hogy ebbe a meghatározásba sok minden belefér. Az viszont nem, hogy mindenféle rágalmakkal próbáljuk lejáratni az ellenfelünket. Ez csupán erről szól. Hozzá kell tegyem, eddig ilyen Józsefvárosban nem volt. Egyetlen apró példát tudok csak mondani. Takács Gábor az SZDSZ-es jelölt egy internetes fórumon megvádolt minket vadplakátolással. Erre egy udvarias levelet írtam Takács úrnak, amiben felhívtam a figyelmét, hogy találtunk két SZDSZ-es vadpalkátjot, és végül leállt a rágalmazással.

Sajnos az ilyen jellegű kampány mindig attól veszi el az időt, amik tényleg lényeges dolgok. Mert ebben a kampányban arról kellene beszélni, hogy hova és miként fejlődjön a kerületünk. Szeretnénk tehát a valós problémákra koncentrálni és nem egymásra.



A harmadik pont elég naivnak hangzik. Hiszen a kampánypénzekről tudjuk, hogy legnagyobb részük láthatatlan. Számtalanszor próbálták már a kampányt (pl a Transparency Internaitonal is) kifehéríteni, de ehhez 2/3-os törvény kell. Vagy ez csak a józsefvárosi kampányra vonatkozna?


A választás
A VIII. kerületben azért tartanak november 22-én időközi polgármester-választást, mert Csécsei Béla, a kerület korábban SZDSZ-es, majd függetlenként tevékenykedő polgármestere szeptember elején megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Igen, ez egyelőre csak erre a kampányra vonatkozna. Lehet, hogy naivnak tűnik, de nem a levegőből kapott dolog. Éppen a Transparency International küldött nekünk egy vállalást, ami pontosan ezt tartalmazza. Ezt a jelöltek közül elsőként én írtam alá. Ez a pont azért került bele a kódexbe, hogy felhívjuk a figyelmét a többieknek is ennek aláírására. Másfelől pedig a világot sokszor éppen az ilyen naivnak látszó gondolatok indítják el a jó úton.

Milyen eredményt vár? Hányadik hely lenne a jó?

A helyekben nem gondolkozom, mert ez nem olimpia ahol érmeket osztanak. Annyit tudok mondani, hogy az EP-választáson a kerületben 5,7 százalékot értünk el. Ha egy ilyen eredményt el tudnánk érni, esetleg megfejelni néhány százalékkal, az óriási siker lenne, és természetesen iránymutató az országgyűlési választásokra is.

Indulna az országgyűlési választáson?

Erről még nem döntöttünk.

Mi a legfontosabb ügy, amit Józsefvárosban megoldana?


Az egyik a Teleki tér rendezése. Mi azt szeretnénk, ha a területet úgy rendeznénk át, hogy a helyi lakosokkal egyetértésben, alaposan átbeszélve az ő igényeiket szem előtt tartva, születne meg a döntés. A második a köztisztaság kérdése. Mi az egész kerületet egyformán szeretnénk takaríttatni, nem pedig úgy ahogy most, hogy a körúthoz közelebb tisztább, befelé piszkosabb. A harmadik a kerület működésének a tisztasága. Vannak itt is kérdéses dolgok, amiket szeretnénk tisztázni.

Például?


Ingatlanszerződések, szolgáltatói szerződések ilyen a parkgondozás, a biztonsági szolgálat. Ezeket érdemes lenne átnézni. Nem vádolok senkit, mert nincsenek erre vonatkozóan olyan bizonyítékaim, hogy itt bűncselekmény lenne, de a tisztánlátás a lakosoknak az érdeke.

Ha itt öt százalék fölötti eredményt érnek el, akkor az ön szerint azt jelenti, hogy az országgyűlési küszöböt is sikerrel átléphetik?

Igen. Már az, hogy összegyűjtöttük a megfelelő számú kopogtatócédulát mutatja, hogy az LMP nem egy egyszeri csoda volt. Számomra azt mondja, hogy van olyan igény, ami egy új politikai erőnek a megjelenésére irányul, ráadásul ez az igény tartós. Azzal számolunk, hogy ha egy jó eredményt érünk el, az újabb lendületet adhat az egész pártnak és természetesen a bennünk bízó választóknak. A közvéleménynek pedig azt az üzenetet hordozhatja, hogy igenis, lehet más a politika.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását