2024. május 17. - Paszkál

Csökkenő bevételek

Orosháza bevételei a következő esztendőben várhatóan 600 millió forinttal csökkennek, miközben számtalan bizonytalansági tényező is nehezíti a jövő évi költségvetés tervezését - közölte a város fideszes alpolgármestere sajtótájékoztatón kedden, Orosházán.
2009. október 27. kedd 12:44 - HírExtra
Dancsó József, aki egyben országgyűlési képviselő is, elmondta: az elmúlt esztendőben több mint egymilliárd forintot ért el a város iparűzési adóból származó bevétele, ám a vállalkozások egyre romló gazdasági helyzete alapján ennél 2010-ben lényegesen kevesebbre számíthatnak. Mindemellett még nem lehet tudni, hogyan veszi át az adóhivatal ennek az adóformának a beszedését, így az önkormányzatnál dolgozók sem tudják, vajon foglalkoztatni fogja-e őket az adóhatóság. Az alpolgármester ugyanakkor attól is tart, hogy az állam esetleg késve utalja az ebből származó bevételeket, ami súlyos likviditási válságba taszíthatja a várost.

Várhatóan harmadával csökken az idegenforgalmi adóbevétel mértéke is Orosházán, hiszen a tervezet szerint az ebből származó minden egy forint helyi bevételt jövőre már csak plusz egy forinttal támogatja a költségvetés, szemben a korábbi években megszokott két forinttal.

A város fenntartásában működő Gyopárosfürdő is komoly nehézségek elé néz, hiszen a rehabilitációs célú gyógykezelésekhez kapcsolódó idei 6,1 milliárd forinthoz képest jövőre 4,6 milliárd forintra csökken országosan a központi támogatás. Dancsó József szerint ez azt jelenti, hogy egy 15 kezelésből álló, jelenleg mintegy 10 ezer forintos saját költség jövőre elérheti a 20 ezer forintot, amit már nem tud a lakosság megfizetni.
"A Dél-Alföldön - közöttük Orosházán is - komoly fürdőfejlesztések folytatódnak a közeljövőben, ám amit a kormány egyik kezével ad az uniós pénzekből, azt a másik kezével visszaveszi". - mondta Dancsó József.

Fodor József, Csanádapáca polgármestere arról számolt be: két éve még támogatta a kormány, hogy hozzanak létre iskolatársulásokat. Ennek alapján társult Csanádapáca Gádorossal és Pusztaföldvárral. Most azonban lényegesen csökkenteni kívánják ezt a csoportos normatívát, így lehetetlenítve el a korábbi gyakorlatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását