2024. május 17. - Paszkál

Nemzetközi színházi fesztivál Egerben

Harmadik állomásához, Egerbe ért a négy európai ország egy-egy társulata, köztük az egri Gárdonyi Géza Színház által szervezett Quartet - Európai víziók nemzetközi "utazó" színházi fesztivál - közölték az október 19. és 31. között megrendezett programsorozat szervezői hétfői sajtótájékoztatójukon Budapesten.
2009. október 19. hétfő 19:06 - HírExtra
A nantes-i Rictus Színház, a Nyugat-csehországi Chebi Színház, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a Gárdonyi Géza teátrum által közösen szervezett fesztivál ötlete még 2005-ben született - idézte fel a kezdeteket Laurent Maindon.

Mint a francia társulat vezetője elmondta, egy olyan utazó rendezvényt szerettek volna, amely két év alatt mind a négy helyszínt bejárja, és bemutatja az alkotók gondolatait Európáról.

A programsorozatnak 2008 őszén először helyet adó Szerb Nemzeti Színház fesztiválszervezője, Jola Siljanovic hozzátette: a kezdeményezés már az első alkalommal nagy sikert aratott. A Quartet igen komoly figyelmet keltett a kulturális életben és a médiában, ezt jelzi, hogy a szerb kulturális miniszter személyesen nyitotta meg a fesztivált - jegyezte meg.

Simon Dominik a rendezvény 2009 márciusi, második állomásáról számolt be. A chebi színház dramaturgjának elmondása szerint a Quartet különlegességéhez hozzájárul, hogy négy eltérő nagyságú, struktúrájú teátrum szervezi. A német határ közelében található Cheb például Egernél is kisebb város, a fesztivál programjait mégis igen nagy érdeklődés kísérte, a szakma számos képviselője látogatott el Prágából is - szólt a Quartet csehországi fogadtatásáról.

Csizmadia Tibor, a Gárdonyi Géza Színház igazgató-főrendezője a harmadik, egri állomás programjairól ejtett szót. Elmondása szerint a cseh társulat Marta Ljubkova-Zdenek Bartos A krétakör legendája, a Rictus Színház Sylvain Levey Aszfalt dzsungel, az újvidéki teátrum Milena Markovic: Babahajó, míg az egri színház Visky András Alkoholisták című színművét mutatja be október 27. és 31. között.

Az igazgató a kísérő programokra is felhívta a figyelmet: hétfőtől számos koncert, filmvetítés, felolvasószínházi előadás és kiállítás várja a közönséget.

Mint Habis László egri polgármester hozzátette, érdekesnek ígérkezik a kultúratámogatás technikáiról október 28-án rendezendő "nyílt vita" is, melyen a négy régió, illetve város kultúrpolitikusai is részt vesznek.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, a Quartet programjai nem csupán Egerben összpontosulnak, a kezdeményezéshez ugyanis csatlakozott Hatvan és Heves városa is.

Hogy a fesztivál "élő, konkrét" együttműködést is hozzon, a szervezők egy mesterkurzust is a programba iktattak - árulta el Jónás Péter, a Quartet magyarországi projektfelelőse. Mint hozzátette: a négy társulat tagjai mind a négy helyszínen közösen próbálják a Szentivánéji álom hotel című darabot, melyet jövőre, a belgrádi Bitef Fesztiválon fognak bemutatni. A közös munkába az október 31-i nyílt próbán az egri közönség is betekinthet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását