2024. május 11. - Ferenc

Mégsem lesz vége 2012-ben?

2012-ben véget ér a maja naptár, amit sokan a világvégével hoznak összefüggésbe. Csakhogy az ősi iratokban sehol nem emlegetnek negatív dolgot ennek kapcsán - a tudósok viszont elkezdtek félni.
2009. október 19. hétfő 07:39 - Pásztor Balázs
Bevezetés a világvégébe

Egy átlagos elmélet
A maják ismerték a Fiastyúk csillagképpel való szoros kapcsolatot és naprendszerünknek a Fiastyúk központi napja, az Alcyone körüli keringési pályáját. A Fiastyúkot úgy is ismerik, mint a Hét Nővér. A mi előnyös pontunkból, a Fiastyúkot, mint 7 csillagot látjuk. Aktuálisan 8 csillagból épül fel a Fiastyúk és a mi Napunk a Fiastyúk csillagkép 8. csillaga. A teljes csillagkép, beleértve a mi teljes naprendszerünket, egy óriási spirált formál a Tejút galaxisában. Körül-belül 26.000 év szükséges a mi Napunknak az Alcyone körüli utazáshoz. A maják erre hivatkoznak, mint Nagy Ciklusra. (1.)

Itt található a fény egy öve, ahogy Alcyone-n keresztül kiterjed a spirálba. Ahogy a mi Napunk halad az Alcyone körül, ki és belép ebbe Photon övbe. Napunk keresztül halad a Photon övön megközelítőleg 2000 év alatt és a övön kívül 11.000 évig. A teljes ciklus felépítése: a naprendszerünk belép a Photon övbe (2000 év), kilép a Galaktikus Éjszakába (11.000 év), és ismét be (2000 év), és ismét ki (11.000 év).

A Nap kering az Alcyone körül és a Föld kering a Nap körül. E tény eredményeképpen, a Föld még a Nap kapcsolatba kerülése előtt kapcsolatba kerül Photon övvel. Amint a Nap megközelíti a Photon övet, a Föld ki és belép a Photon övbe mindaddig, amíg a Föld keringési pályája teljes mértékben belülre nem kerül. A tavaszi napéjegyenlőségkor, a Föld a legközelebb volt a Photon övhöz. Körül-belül az 1987-es tavaszi napéjegyenlőségkor, 11.000 éves Galaktikus éjszaka után, a Föld ismét belépett a Photon övbe, megkezdődött a Nagy Ciklus befejezése. A Föld keringési pályája miatt a Föld a Photon övben egy hétig tartózkodott 1987-ben. Minden évben, a Nap egyre közelebb került a Photon övhöz. 1988-ban a Föld a Photon övben tartózkodott 3 hétig. 1996-ban a Föld a Photon övben volt megközelítőleg január 18-tól május 23-ig. Minden évben, az idő hossza növekedni fog 2012-es esztendő téli napfordulójáig, amikor a Föld teljes keringési pályája a Photon övben lesz, és ezzel a Nagy Ciklus véget ér. És ez az a dátum, amikor a mayák naptára is végződik. (2.)

Amint a Nagy Ciklus befejeződik, valami érdekes fog történni a Fiastyúk csillagképben. A Maya csillag a Fiastyúk csillagkép 3. csillaga. A Maya csillag 2000 év alatt halad át a Photon övön és nagyjából 1.200 évig van kívül. Az ő Alcyone körüli keringési pályája rövidebb, mivel közelebb van az Alcyone-hoz. A mi Napunk a Photon övbe lépett 1998-ban és teljessé válik jelenléte az övben 2002-re. Amint a Napunk elhagyja a Galaktikus éjszakát és belép a övbe, a Maya csillag már belépett a Photon övbe. Ez a két csillag szinkronizált lesz ebben az időszakban. És ahogy a Maya csillag visszatér a Photon övbe, a Fény Maya Lényei visszatérnek a Földre segíteni nekünk, amint a Nagy Ciklus befejeződik. Nagy Események bekövetkezése készülődik és az Ősi Bölcsesség visszatér a Földre. Tudd, hogy ti mindannyian kiválasztottak vagytok a földi ittlétre ebben az időben, hogy megtapasztaljátok mi fog történni.
Ősidők óta kötnek különböző dátumokhoz, csillag-együttállásokhoz, és egyéb, általában numerológiával kapcsolatban álló elképzelésekhez világvége-időpontokat - csakhogy ez, mint látjuk soha nem jött be.

Legutóbb kétezerre várták az utolsó nagy bummot, de volt jóslat már vagy száz másik dátumra is. Az indokok általában olyan spirituális eszmefuttatások amiknek sok alapja nem volt: például a Nibiruk legendája, akik egy 3660 évenként ide látogató bolygón élnek és akik állítólag megtermékenyítették a Földet, ők alapították Atlantiszt és amikor visszajönnek vége a világnak. Azonban tény, hogy a Nasa megtalálta a bolygót, mely - minő érdekesség - szintén 2012-ben megközelíti a Földet, mely egybecseng a maja jóslattal.

Maga az elmélet az 1960-as években született meg, amikor is feltárták az erősen megrongálódott tortugueroi ásatási helyszínt. Bár a leletek nagy többsége katasztrofálisan megrongálódott - főleg kincsvadászoknak köszönhetően, de az sem tett neki jót, hogy egy cementüzem volt az egészre ráépítve - de egy táblát sikerült nagyrészt egészben kimenteni, amin egy viszonylag olvasható írást lehetett felfedezni. Ebből kiderült, hogy maják 13-baktunra osztott, időszámításunk előtt 3,114-től kezdett naptára 2012 december 21-én, a téli napfordulón lejár.

Bár a közhiedelemmel ellentétben a maják semmi rosszat nem jósoltak erre az időre - pontosabban semmilyen erre utaló szövegmaradvány nem maradt fenn - csupán annyi biztos, hogy a dátum összefüggésben van Bolon Yokte-val, a teremtés és háborúk istenével. De a keresztény beidegződés alapján (ami egyébként is megjósolt már egy világvégét) sokan úgy következtettek, hogy ha a naptár véget ér, akkor vége a világnak. Ez az elmélet aztán széles körében is szétterjedt, aminek csak további fújtatója volt az a tény, hogy a maják rettentő pontos asztrológiai ismeretekkel rendelkeztek, és hogy Nostradamus is hasonló időpontra datálta a végső megsemmisülést.

Mi lesz 2012 december 21-én?

Azon kívül, hogy aznap téli napforduló várható - vagyis a nap az évben a legkevesebb ideig fog ragyogni az északi félgömb egén - számos más asztrológiai esemény is várható. Például 25,800 évenként egyszer történik, hogy a Nap a Tejút - vagyis galaxisunk - közeppontjának vonalában helyezkedik el, tehát pont akkor takarja el a tejút középpontját, amikor önmaga is a legkevesebb fényt szolgáltatja bolygónknak. Ez a tény, némi foton-övvel kombinálva a maják szerint arra fog szolgálni, hogy a föld mágneses pólusa megváltozzon.

Azt a tudomány már tényként kezeli, hogy föld mágneses pólusai időnként felcserélődnek, és az eddig cserélődéseket tanulmányozva lassan itt lenne az ideje egynek. Erre rájátszik az a tény is, hogy egy 2008-as megállapítás szerint 2012-re növekszik a napkitörések intenzitása a maximumra, ami szintén befolyásolhatja a föld mágneses pólusait.

Azonban már eddig is többször megcserélődtek a föld mágneses pólusai, és ez eddig sosem vezetett „világvégéhez” - hiába is riogatnak ezzel különböző weboldalak. Ráadásul nem az egyik pillanatról a másikra következnek be, hanem feltehetőleg hosszú évek alatt cserélődnek ki a pólusok.

John Major Jenkins író szerint - aki két évtizeden keresztül tanulmányozta a maja kultúrát és leleteket - a maják az egészet csak egy naptárfordulónak fogták fel, ami együtt jár némi dimenzióváltással: egy új felfogás, egy új világnézet és esetleg egy új világrend felállásával. De ezek nem járnak a régi totális pusztulásával, vagyis világvégével. „Az apokalipszis nyugati rémkép, semmi köze a majákhoz.”

Biztos, hogy nem biztos?


Hollywood minden bizonnyal jól fog profitálni a maja csillagászok szakértelméből: készülő filmjeiben földrengések, napkitörések, árvizek és egyéb természeti katasztrófák törlik el a föld felszínét - mind a jövőbeli 2012-ben, némi maja mitológiával megfűszerezve. Azonban nem csak a hiszékenységre hajlamos emberek rettegnek az elkövetkező évszámtól: a maja nyelvet beszélő törzsek körében szintén tartanak a jóslattól, bár ők sem tudják, hogy pontosan mi is fog történni.

Azonban az se biztos, hogy 2012 tényleg 2012. Ugyanis egyre több történész van azon az állásponton, hogy a középkor nagy részét meghamisították és hozzácsúsztattak pár kitalált évet a történelemhez - és ha ez igaz, akkora megjósolt 2012 kicsit később fog bekövetkezni, mint a „hagyományos” 2012.

A nagy igazságot valószínűleg ma már csak a kristálykoponyák rejthetik, amik kristályszerkezete úgy van kialakítva, hogy igen nagy mennyiségű adattárolásra képes. (Tehát adott pár gigantikus DVD, csak éppen olvasónk nincs hozzá). Mindenesetre a természeti katasztrófák egyre sűrűsödő sokasága kifejezetten aggasztó előjelként is értelmezhető...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását