2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az EU-nál kellene törzskönyveztetni az új vakcinát?

A Magyar Infektológiai Szakmai Kollégium szerint a közbizalom helyreállítása érdekében fontos lenne, hogy a H1N1 vírus elleni vakcinát a gyártó cég az Európai Unió törzskönyvezési hatóságánál (EMEA) is engedélyeztesse.
2009. október 19. hétfő 11:13 - HírExtra
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben, amelyben számos kritikát és javaslatot tettek a pandémiás felkészüléssel kapcsolatban, megerősítették azt az információt: álláspontjuk szerint a vakcina nem alkalmas a kiemelt rizikócsoportok, az állapotos nők és a kisgyermekek oltására.

Mint írták, kevésnek tűnik az az állami forrás, amelyet az ÁNTSZ a lakosság, a háziorvosok és a patikusok felkészítésére mozgósít, így a jövőben problémát okozhat, hogy e csoportoknak hiányos a tudásuk a H1N1 vírus elleni védekező, megelőző és gyógyító eljárásokról.

A források szűkössége miatt ma gondot jelent a labordiagnosztikai kapacitás hiánya, így a labordiagnosztika hosszabb időt vesz igénybe, mint a betegség teljes lefolyása - tette hozzá a testület.

Továbbá nagy probléma, hogy a mai napig nehezen elérhetőek a gyógyulást jelentő antivirális gyógyszerek, hiszen azok számára, akik nem választják vagy nem választhatják az oltást, csak az antivirális készítmények jelentenek megoldást - olvasható a közleményben.
A szakmai kollégium úgy látja, hogy a felvetett problémás helyzetek orvoslása egy esetleges pandémiás helyzet okozta gazdasági lassuláshoz képest elhanyagolható pénzügyi erőforrást venne csak igénybe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását