2024. május 17. - Paszkál

H1N1: forgalomba hozható a "gyerekoltás"

Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a 3-18 éves korosztálynak készített, az új típusú influenza elleni oltóanyag - jelentette be az egészségügyi miniszter csütörtökön Budapesten.
2009. október 15. csütörtök 19:41 - HírExtra
A gyártó benyújtotta az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) azokat az eredményeket, amelyek alapján az alkalmazási előírás kiterjeszthetővé vált a 3-18 éves korosztályra - tette hozzá a sajtótájékoztatón Székely Tamás.

Szepezdi Zsuzsanna, az intézet főigazgatója közölte: súlyos mellékhatás nem fordult elő a klinikai vizsgálatok során. Elmondta azt is, hogy amióta a felnőtteket beoltják, az intézethez öt esetben érkezett bejelentés mellékhatásokról. A legtöbb esetben hányingerről, szédülésről, rosszullétekről kaptak jelzést. Kiemelte, hogy minden, náluk bejelentett esetet megvizsgálnak.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy a vírusoknak kedvező időjárás miatt a gyerekek - közülük is azok, akiknek van valamilyen krónikus betegségük - jobban ki vannak téve a fertőzésnek. Számukra különösen fontos, hogy minél előbb hozzájussanak a védőoltáshoz. A védettség a beadás után náluk is 8-10 nap alatt alakul ki.

Zimonyi Ferenc, a gyártó Omninvest Kft. ügyvezetője kérdés kapcsán közölte: a három év alatti korosztályban még tartanak a klinikai vizsgálatok, várható eredmény két hét múlva lehetséges.

A sajtótájékoztatón szóba került az a 64 éves miskolci nő, aki két nappal azután halt meg, hogy megkapta az új vírus elleni védőoltást. Az ÁNTSZ helyi intézete hatósági boncolást rendelt el, amelynek során kiderítik, van-e összefüggés a nő halála és a védőoltás beadása között. A nő krónikus szívbeteg volt.

Szepezdi Zsuzsanna az esettel kapcsolatban elmondta, hogy a vizsgálat folyamatban van. A boncolás fog választ adni arra, hogy az oltás és a haláleset között van-e ok-okozati összefüggés. "Valószínűleg nem a vakcina okozhatta a halálát" - fogalmazott a főigazgató.

Székely Tamás kérdésre válaszolva azt mondta: amennyiben beigazolódik, hogy összefüggés van a vakcina és a nő halála között, a védőoltást kivonják a forgalomból.
"Ha egy gyógyszernek bármi olyan mellékhatása és/vagy szövődménye van, ami az alkalmazhatóságát megkérdőjelezi, akkor azt ki kell vonni a forgalomból. Erre szigorú eljárásrend és egyértelmű jogi szabályozás van Magyarországon" - tette hozzá a tárcavezető.

Falus Ferenc közölte: az új vírus más betegségcsoportokban szenvedőket érint, mint a szezonális (évről évre a világon és Magyarországon végigsöprő) influenzajárvány. Az életkor tekintetében is van eltérés, az utóbbi vírusfertőzésben meghalt emberek általában 60 éven felüliek voltak, az új influenza esetében pedig 20 és 40 év közöttiek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását