2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Fidesz megszavazza a mentelmi jogok felfüggesztését

A Fidesz megszavazza Dávid bolya MDF-elnök és Herényi Károly képviselő mentelmi jogának felfüggesztését hétfőn az Országgyűlésben.
2009. október 19. hétfő 14:21 - HírExtra
Répássy Róbert szerint súlyos sérelmet szenvedne a törvény előtti egyenlőség, ha egy ilyen súlyos büntetőügyben az Országgyűlés nem függesztené fel az érintettek mentelmi jogát. A Fidesz frakcióvezető-helyettese ezt arra a kérdésre válaszolva mondta hétfői sajtótájékoztatóján, hogy pártja hogyan fog szavazni a két független országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban.

Répássy Róbert kifejtette: közvádas ügyekben - a népnyelv által köztörvényesnek nevezett büntetőügyekben - a Fidesz mindig a mentelmi jog felfüggesztése mellett áll. Ennek oka az - mondta -, hogy az országgyűlési képviselők és a polgárok között a törvény előtti egyenlőségnek meg kell valósulnia.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a demokrata fórum szóvivője vasárnap azt mondta: az MDF felszólítja azokat a politikusokat, akiknek a neve az adatgyűjtési ügyben felmerült, hogy a parlament hétfői ülésén ne szavazzanak Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztéséről. A két politikus személyes érintettsége miatt nem szavaz, erre szólítják fel mások mellett Demeter Ervin és Kövér László fideszes, valamint Almássy Kornél független képviselőket is - közölte sajtótájékoztatón a szóvivő. Almássy Kornél úgy reagált, megszavazza a felfüggesztést; a Fidesz pedig azt közölte: a hétfői plenáris szavazáson kiderül, hogy a szocialisták "a bűnözés vagy az igazságszolgáltatás oldalára állnak".

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben pattant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal - azóta távozott - főigazgatója, Laborc Sándor feljelentése alapján házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél, illetve a cég vezetőinek lakásán. Dávid Ibolya a házkutatások után nem sokkal bejelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett, azóta a pártból is távozott elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, ezt azonban később bűncselekmény hiányában megszüntették.

Időközben számos további feljelentés történt az adatgyűjtési ügyben, és az egyik eljárásban a Legfőbb Ügyészség kérte az Országgyűléstől Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését személyes adattal való visszaélés és kényszerítés miatt.

A parlament mentelmi bizottsága múlthét kedden nem javasolta Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését, a kérdésben az Országgyűlés plenáris ülése határoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását