2024. május 6. - Ivett, Frida

Túraajánló honlap kortárs építészetéhez

Budapest kortárs építészetének megismeréséhez kínál virtuális túraútvonalakat a csütörtöktől elérhető artur.org.hu honlap, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által létrehozott, az első fázisban 64 épületet bemutató internetes oldal, amely valódi sétákhoz is jól használható.
2009. október 14. szerda 18:57 - HírExtra
A honlap kurátora, Kovács Dániel művészettörténész a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a KÉK-et 2006-os megalakulása óta sokan keresték meg azzal a kérdéssel, mit érdemes felfedezni a főváros kortárs építészetéből. A központ idén tavasszal döntött egy olyan weboldal létrehozása mellett, amely túraútvonalakba szervezi az érdeklődők számára Budapest kortárs építészetének legjelentősebb alkotásait.

Az artur.org.hu kialakításához létrehoztunk egy nagy adatbázist, ezekből választottunk ki hét túrához 64 épületet, figyelembe véve azok földrajzi elhelyezkedését - jegyezte meg Kovács Dániel. Mint hozzátette, egymáshoz csatlakozó útvonalakat terveztek, melyek bejárása során nem kell kilométereket megtenni két épület között.

A művészettörténész kiemelte: bizonyos túrák a kis szintkülönbségek miatt kerekesszékkel vagy kerékpárral is könnyen teljesíthetők, létezik a külföldiek számára különösen ajánlott útvonal, és a gyerekekkel elindulókra is gondoltak: nekik az állatkertnél végződő legrövidebb sétát ajánlják.

Kovács Dániel elmondása szerint a hét túra mindegyike önálló grafikai arculatot kapott. Minden épületnél szerepel magyarul és angolul egy rövid leírás és a pontos adatok (építész neve, építés ideje, cím, GPS-koordináták, látogathatóság), valamint három fotó és egy google-térkép.

Hogy az útvonalak ne csak virtuálisan legyenek könnyen bejárhatók, a túrák kinyomtathatók, illetve mobiltelefonra is letölthetők - közölte a weboldal kurátora.
Gyabronka Péter, az artur.org.hu társkurátora a sétákat segítő QR-kódokról kifejtette: mindegyik épületre elhelyezik a vonalkódhoz hasonló, két dimenziós ábrákat. Ezeket lefényképezve, a honlapról letölthető szoftver segítségével a túrázók mobiltelefonja csatlakozik az internetes oldalhoz, és azonnal megjeleníti az épületről ott található információkat.

Mint elhangzott, jelenleg 1989 után épült (például a Kempinski szálló, a Gödör Klub, a Terror Háza), vagy jelentős átalakításon átesett (köztük a Gresham Palota, az Új Színház, a Divatcsarnok) budapesti alkotások, szerepelnek az artur.org.hu-n, de a cél az, hogy mind térben, mind időben terjeszkedjenek, így jövőre valószínűleg már pécsi túra is szerepel a honlap kínálatában.

Az artur.org.hu fejlesztését a Kitchen Budapest (www.kibu.hu) médialabor végezte; a grafikai arculat Sirály Dóra munkája. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával létrejött oldal a magyar Prezi prezentációs program felhasználásával készült, amelyet fejlesztői ingyen bocsátottak a KÉK rendelkezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását