2024. május 23. - Dezső

Kortárs művészeti tárlat nyílik

Nemzetközi kortárs művészeti tárlat látható 51 alkotó, köztük két magyar műveiből Fragile (törékeny) - Az empátia világa címmel csütörtöktől a Római Magyar Akadémia termeiben.
2009. október 7. szerda 18:26 - HírExtra
Hegyi Loránd, a saint-étienne-i Modern Művészeti Múzeum igazgatója, a római tárlat kurátora az MTI-nek szerdán elmondta: mind az öt kontinensről válogatott kortárs műveket, köztük festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat, videókat.

Magyarországról Révész László László festő- és grafikusművész 10 rajzán hétköznapi tárgyak, a szubjektív história emlékei elevenednek meg, míg Szil Katalin apró festményein madarak, pingponglabdák repülnek, mint a véletlen találkozások jelzései - közölte a kurátor.

A kiállítás két francia filozófus, Emanuel Levinas (1906-1995) és Jean-Francois Lyotard (1924-1998) azon teóriájára épül, hogy a fragilitás nem a gyengeség, hanem a nyitottság és a valóság felismerésének jele. A múlt század az erő, a monumentalitás és az utópiák kora volt, de a modernitás, a technikai fejlődés negatívan hatott az emberi tehetség kibontakozására, sőt, kudarcot vallott, ezt egy szó jelzi: Auschwitz.

Nincs többé olyan vallás, mitológia, ideológia, amely igazolná a monumentalitást, a hierarchiát, a diktatúrát - fejtette ki Hegyi Loránd. Szerinte "csak az én és a másik van, mert emberi létezés nincs, csak a másikkal összefüggésben". Mint kifejtette, a tárlat címe, Fragile is azt jelzi, hogy az emberi értékek közvetlenül az egymás közti kapcsolatokban jelennek meg, ezért poétikus, intim, törékeny, toleranciát tükröző művek kerültek a kiállítótérbe.

Pócs Dániel, a Római Akadémia munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a november 7-ig nyitva tartó nemzetközi tárlatra katalógus is készült, a híres olasz művészeti kiadó, a Skira gondozásában. Fedőlapjára a francia Francoise Petrovitsch finom grafikája került a Herbier (növénygyűjtemény) című sorozatból: ülő kalapos férfi hátán valódi rózsaszirom szárnyak nőttek, kezében nagy falevelet tart.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását