2024. április 27. - Zita

Kósa Lajos Orbán Viktorral harcol?

Arról az országban mindenki értesülhetett, hogy szombaton az „Önkormányzatok Nagygyűlésén” elfogadásra került 12 pont. Ám arról kevesen tudnak, mik is ezek valójában.
2009. október 13. kedd 07:59 - Pénzes Dávid
Az „Önkormányzatok Nagygyűlése” azért kerülhet idézőjelbe, mert ha nem így lenne, joggal gondolhatná mindenki: ez a teljes önkormányzati rendszert és vezetőinek véleményét tükröző tüntetés volt a kormány politikájával szemben. De nem így volt. Ez egy fideszes rendezvény volt. Igaz, aki nyitott szemmel jár, az pontosan tudja, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett Új többség mozgalom nemcsak a szavazóbázis kiterjesztése jelenti, hanem egyet jelent a Fidesz kompetenciájának kiszélesítésével is.

Lassan, de módszeresen látszódik terjedni az a tendencia, hogy amit a Fidesz mondd, az a társadalom többségének, azaz a magyar társadalom egészének a véleménye. Ez látszódott a Kósa Lajos, Debrecen polgármestere által hirdetett önkormányzati gyűlésen.



A pontok:

1. Minden önkormányzat alapvető célja polgárai jólétének, boldogulásának, gyarapodásának, biztonságának megteremtése.

2. Az önkormányzatok a társadalmi önrendelkezés legközvetlenebb, tehát legfontosabb helyszínei. Minden önkormányzatnak joga van létéhez, sorsáról csak saját lakói dönthetnek. Az állam egyetlen faluról vagy városról sem mondhatja, hogy életképtelen.

Nesze semmi fogd meg jól. Ennél értelmetlenebb gondolat régen hangzott el, az egyébként igen jól beszélő Kósa Lajos szájából. Naná, hogy ez a célja az önkormányzatoknak. Ennek a mondatnak a lényege máshol rejlik. Érthetetlen módon a baloldali sajtó ezt veszélyesnek írja, holott csupán izgalmas. Hiszen ezzel (és majd a későbbi pontokkal együtt) Kósa és a Fidesz az állam fensőbbségét kérdőjelezi meg, helyébe az önkormányzatokat helyezi. Nem új keletű dolog ez, hiszen az unió regionalizmusra épülő politikája éppen hogy erről szól.

A szubszidiaritás elve kimondja, minden problémát azon a szinten (állami, regionális, kistérségi) kell megoldani, ahol felmerül. Ez egyben azt is jelenti, hogy az államot legyengítjük: kevesebb jogosítványt adunk neki, vagy épp kevesebb adót szedünk be a nevében.



Lehet ezt így gondolni, nem kell ettől megijedni. A gond ott van, hogy eddig a Fidesz nem ezt az elvet követte. Ők éppen egy erős, központi államot szerettek volna. Orbán imidzse éppen az erős vezér – erős államra utalt, egészen idáig. Érdekes kérdés, hogy a szinte naponta erősödő Kósa Lajos nem köp-e bele Orbán levesébe az önkormányzati rendszer erősítésével?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Fidesz jövőképe nagyban múlik azon, hogy az Orbán-féle erős állam, vagy a Kósa-féle erős önkormányzati rendszer kap-e többséget. Kósa hétvégi megmozdulásával ezért a kormányon kívül saját pártvezérének (és a nagy valószínűséggel a következő kormányfőnek) is üzent: én ezt az utat akarom. Ezt pedig nem szabad lekicsinyelni sem Bajnainak, sem Orbánnak.

3. Magyarország legfontosabb települése Budapest. Itt él a legtöbb magyar ember, a főváros járul hozzá a települések közül a legnagyobb mértékben Magyarország teljesítményéhez.

4. Az önkormányzatiság minden szintje: minden falu, város, megye közös értékünk, közös örökségünk. Mindegyik egyformán fontos, fogyásukkal, pusztulásukkal mindnyájan kevesebbek leszünk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását