2024. május 9. - Gergely

Kósa Lajos Orbán Viktorral harcol?

Arról az országban mindenki értesülhetett, hogy szombaton az „Önkormányzatok Nagygyűlésén” elfogadásra került 12 pont. Ám arról kevesen tudnak, mik is ezek valójában.
2009. október 13. kedd 07:59 - Pénzes Dávid



5. Miképpen Magyarország polgárai kiállnak Budapestért, úgy a fővárosnak is kötelessége kiállni a legkisebb faluért is. Csak ez az összefogás emelheti fel újra a magyarokat és Magyarországot.

Jó nagy nyalás a fővárosnak. Persze, ügyes nyalás. Hiszen ténykérdés, hogy Budapest a legfontosabb település. Nem mondjuk ki minden nap, hogy az ég kék, a fű zöld. Ezzel a Fidesz a főváros szavazóit szeretné megához édesgetni. Kénytelen volt kimondani ezt, hogy ne higgyék azt a budapestiek, hogy nem róluk szól a tüntetés. Pedig tényleg nem róluk szól. Ennek a városnak már szinte mindegy, hogy mennyit von el az állam, olyan szinten el van adósodva, és tönkre van téve. Akik tehát jövő októberben szavaznak, nem e pont miatt fognak a Fideszre ikszelni.

6. Minden településnek joga van az iskolához.

7. Minden a településnek joga van a kultúrához és templomához.


Ez így van rendben, ahogy leírták. Nincs mit belekötni. Azonban kimaradt belőle a hatékonyság és a pénz kérdése. Mert az hogy joga van az iskolához, még nem jelenti azt,hogy kell is. Ha hat gyerek van egy faluban, akkor számukra értelmetlen működtetni egy iskolát, mehet a szomszéd faluba is. (Például egy iskolabuszt kell fenntartani, aki begyűjti a srácokat és haza is viszi.)



8. Minden településnek joga van legalább egy rendőrhöz. Ha az állam nem biztosítja ezt, joga van a rendőrség megszervezéséhez teljes állami felhatalmazás mellett.

Kiskirályságokat senki nem akar. Nem biztos, hogy szerencsés, hogy a községek tartsanak fel rendőrt az állam helyett. Nevezhetjük csendőrségnek, polgárőrségnek vagy legújabban településőrségnek, teljesen mindegy, és éppen ezért felesleges is. Rendőrből kell, hogy elég legyen minden településen. Ez szakmai és nem politikai kérdés kell hogy legyen.

9. A kormány csak úgy adhat kötelező feladatot az önkormányzatoknak, ha a teljesítés minden feltételét biztosítja.


Ez nyilvánvalóan a mostani 120 milliárdos elvonásról szól. És bizony ebben az önkormányzatoknak igazuk van. Még Molnár Gyula a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének szocialista elnöke is elismerte lapunknak, hogy ha az állam pénzt von el, akkor feladatköröket is át kell vennie, ha pedig bővíteni kíván, akkor ahhoz több pénzt kell adjon.

10. Minden önkormányzatnak joga van a vagyonához. Arra a kormány nem teheti rá a kezét, el nem vonhatja.

11. Minden önkormányzatnak joga van a bevételeihez. Azokat az állam el nem veheti, fel nem használhatja.


Kapcsolódik az első ponthoz és a szubszidiaritás elvéhez. A megfogalmazás persze végtelenül demagóg, lényegét tekintve azonban azt mondja, teljesen új adórendszer kell, külön kell kezelni az önkormányzati pénzeket, a helyi adókat (ezt nem szedheti például az APEH). De hogy miként…?

12. Minden önkormányzatnak joga van az ellenállásra a törvény adta keretek között, ha a központi állam létét, a törvényességet, vagy az alkotmányosságot fenyegeti.

A rendi ellenállás tipikus esete. A rendek a király ellen vonulnak. Még ha jelen helyzetben értjük is az önkormányzatok aggodalmát, hiszen ez a költségvetés alkalmatlan arra, hogy fenntartsák magukat a kisebb települések, az kevéssé világos, mit akarnak a gyakorlatban ezzel. Egy laza, féléves forradalmat, míg nem ők kerülnek kormányra? Reméljük nem. És reméljük nem Fót, Edelény, vagy épp Esztergom fideszes polgármesterei fognak harcba szállni az alkotmány védelmében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását