2024. április 27. - Zita

Kósa Lajos: Lépjetek le!

Minden önkormányzat alapvető célja polgárai jólétének, biztonságának, gyarapodásának megteremtése - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere a fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett önkormányzati tüntetésen szombaton, a Kossuth téren.
2009. október 10. szombat 16:06 - HírExtra
Kósa Lajos az önkormányzatokról, azok jogairól és céljáról szóló 12 pontos kiáltványt olvasott fel, a több ezer résztvevő pedig közfelkiáltással megszavazta, hogy a politikus hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is ismertesse a dokumentumot.

A kiáltványból olvasva Kósa Lajos leszögezte: minden önkormányzatnak joga van "az élethez", sorsáról csak a lakói dönthetnek; "a központi állam semelyik faluról, városról nem mondhatja meg, hogy sorvadásra vagy halálra van ítélve".

Kijelentette: a magyarok legfontosabb városa Budapest, amelynek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is. A polgármester emellett aláhúzta: minden falu, város, megye "a mi közös örökségünk"; minden településnek joga van az iskolához, a kultúrához, a templomához, legalább egy rendőrhöz, a vagyonához, a jövedelméhez - amit a központi állam nem vehet el -, valamint a törvényes keretek közötti ellenálláshoz, ha a központi állam "létét, a törvényességet vagy az alkotmányosságot fenyegeti". Hozzátette, a kormány csak úgy adhat kötelező feladatot az önkormányzatoknak, ha a teljesítés feltételeit is biztosítja.

Kósa Lajos felszólalásában úgy fogalmazott: Magyarországon ilyen megmozdulás a rendszerváltás óta nem volt, hogy "a helyi állam tüntet a központi állam ellen".
A polgármester véleménye szerint Magyarország "abszurdisztánná" vált, az önkormányzatok pedig kifogytak minden eszközből, "nincs tovább". A városvezető külön megtapsoltatta azokat az MSZP-s, SZDSZ-es településvezetőket, akik eljöttek a szombati rendezvényre.

Kósa Lajos úgy vélekedett, a szombati tüntetés bejelentésére a szocialisták meghátráltak. Rámutatott, jó esély van arra, hogy a parlament elfogadja az ellenzéki és szocialista javaslatokat annak érdekében, hogy ne vonjanak el a gyermekétkeztetés finanszírozásából. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Oszkó Péter pénzügyminiszter még mindig azt képviseli, hogy el kell venni a gyerekektől a pénzt.

"Ha kitartunk, a két tanítási nyelvű oktatást sem fogják felszámolni" - hangsúlyozta.
Kósa Lajos beszédében hosszan szólt a hiánycél eléréséről szóló kormányzati törekvésről. Szerinte a szocialista kormányok minden évben célul tűzik ki ezt, holott minden évben kiderül, hogy kudarcot vallanak ezzel. "Milyen cél az, amelyet kitűzője soha életében nem tud elérni?" - tette fel a kérdést. A debreceni polgármester úgy vélte, ha egy kormány ezt tűzi ki célul a nemzet elé, akkor az a kabinet teljes mértékben alkalmatlanná vált feladatára.

A városvezető felszólalásában a válságkezelés és a felszámolás közti különbségeket hangsúlyozta. Mint mondta, egy válságkezelő kormányt az érdekel, hogy megmutassa: az ország a kivezető úton van, és először a magyarok bizalmát akarja elérni, a külső finanszírozókét pedig csak ezután. Ezzel szemben a felszámolót - folytatta - nem érdekli, hogy az általa vezetett országban mit gondolnak az emberek, csak a külső cél, a külső finanszírozók bizalma számít.

A kormány ebből a szempontból felszámoló - szögezte le, hozzáfűzve, hogy Magyarországnak sok mindene van, de válságkezelő kormánya nincs. Ezért "nem lehet mást mondani, csak azt, hogy lépjetek le" - fogalmazott Kósa Lajos.

A költségvetés nagyon veszélyes, nem szabad elfogadni - összegezte álláspontját - a többi felszólalóhoz hasonlóan - Kósa Lajos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását