2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kósa: a működőképesség határán vagyunk

Kósa Lajos szerint az önkormányzati rendszer eljutott működőképessége határára, a helyhatóságoknál olyan működési zavarok támadhatnak, hogy azok legalapvetőbb feladataikat sem tudják ellátni.
2009. október 10. szombat 12:01 - HírExtra
A politikus a Magyar Nemzetnek adott, a lapban szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: a rendszer ma már egészében is nagyon komoly funkciózavarokkal küszködik, ami könnyen teljes ellehetetlenüléshez vezethet.

Ez persze nem jelenti azt - mondta -, hogy eltűnnek a magyar települések, de olyan működési zavarok támadhatnak, hogy az önkormányzatok legalapvetőbb feladataikat sem tudják ellátni. Az ilyen, önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került helyhatóságok száma egy év alatt hetven százalékkal nőtt.

"Ha egy osztályban két gyerek bukik matematikából, akkor lehet azt mondani, hogy korrepetálni és tanulni kell, ám ha az osztály majdnem fele elégtelennel zárta a tanévet, akkor a tanártól kell megkérdezni, mint csináltak az órán" - vont párhuzamot Kósa. Ha az önhibáján kívül nehéz helyzetbe jutott önkormányzatok száma ilyen magas, akkor az rendszerhiba, "megbukott a mutatvány" - tette hozzá.

Úgy vélte, hogy a jövő évre tervezett 120 milliárd forintos elvonás az önkormányzatoktól elérheti akár a 200 milliárdot is az egyéb törvényekben megvalósuló elvonások miatt. Ez azért is óriási gond Kósa szerint, mert ma már az önkormányzatok által kötelezően ellátandó feladatok költségeinek csak kevesebb mint a felét finanszírozza az állam.
Mint mondta: az önkormányzati rendszer kétségbeejtő állapotban van, de még van annyi ereje, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni, és ezt hivatott igazolni a szombati demonstráció is.

A jövő évi büdzséről összességében a Fidesz alelnöke úgy vélekedett, látható, hogy nem az "vezérli" a költségvetést, hogy a magyar választópolgároknak megfeleljen, hanem a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) akar megfelelni.

Kósa Lajos a lapnak elmondta, a Fidesz közösen vállalható célokat tud kínálni az állampolgároknak. A Fidesz szerint a valódi cél lehet többek között a családok megtartó erejének a növelése, életminőségük javítása, a népességfogyás megállapítása, sőt a gyarapodás kitűzése, a különböző nemzetrészek értelmes együttműködése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását