2024. május 18. - Erik, Alexandra

Katasztrófavédelmi gyakorlatot

Mintegy száz szakember vett részt azon a teljes körű katasztrófavédelmi gyakorlaton, amelyen egy 30 ezer köbméteres PB-gáztartály megrepedése miatt kialakult veszélyhelyzet elhárítását szimulálták csütörtökön Algyőn.
2009. október 8. csütörtök 15:20 - HírExtra
Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a szimulált helyzet szerint a PB-gáz tartálya az oldalán megrepedt és rövid idő alatt nagy mennyiségű gáz áramlott a szabadba. A helyszínre érkezett katasztrófavédelmi és tűzoltóegységek kimentették a sérülteket, a gáz terjedésének megakadályozása érdekében vízfüggönyt alakítottak ki, valamint a társszervekkel együtt megkezdték a lakosság riasztásának és szükség esetén kitelepítésének előkészítését.

A kárelhárítás közben a sérült tartály ellentétes oldalán is repedés keletkezett, ahonnan kisebb mennyiségű gáz áramlott a szabadba. A szimulált helyzetben a szénhidrogén begyújtása, majd a lángok megfékezése mellett döntöttek - ismertette a gyakorlat menetét a szóvivő.

Az őrnagy közölte, hogy a Szeged melletti községbe az idén monitoring- és lakossági riasztórendszert telepítettek. A két kihelyezett érzékelő folyamatosan méri a levegőben a gázkoncentrációt és a rögzített adatokat továbbítja a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságra. Szükség esetén innen adhatják ki a riasztást a lakosságnak. Ekkor nem csupán szirénákkal figyelmeztetik a helybélieket, hanem a telepített hangágyúkkal pontos információkat is közölhetnek a teendőkről az emberekkel.

Tátrai János kifejtette: az érvényes uniós irányelveknek megfelelően a különösen veszélyes üzemekben háromévente kell teljes körű gyakorlatot tartani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását