2024. április 29. - Péter

Kastélyfelújítás jövő héttől

Lezajlott a közbeszerzési eljárás, megkötötték a kivitelezővel a szerződést és jövő hét közepén már átadják a munkaterületet a Borsod megyei Edelény L'Huillier-Coburg-kastélyának felújításához - mondta csütörtökön Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője (MSZP), a projekt gondozója az MTI-nek.
2009. október 8. csütörtök 15:08 - HírExtra
A részletek kapcsán kifejtette: a szerdai munkaterület-átadás után először a tereprendezést, majd a téli hónapokban az épületben a belső munkálatokat végzik el. Tavasszal pedig a kastély külső frontjának a felújítása is megkezdődhet.

Kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hozzájárult ahhoz, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága megvásárolhasson egy edelényi ingatlant, amely feltétlenül szükséges a L'Huillier-Coburg-kastély felújításához.

Mint mondta, ez az ingatlan a település belterületén, a kastély szomszédágában található. "Azért van szükség erre a részre, mert az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk épületéhez tartozó kiegészítő épületeket, például a vizesblokkot is itt alakítják ki. Emellett ide kerül a parkoló is" - mutatott rá, hozzátéve, hogy a parkolóhelyektől a kastélyt egy gyalogoshídon lehet majd megközelíteni.

Emlékeztetett arra, hogy az edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ elnevezésű, csaknem 2,2 milliárd forintos beruházás több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással valósul meg. A fejlesztés révén megújul és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.

Az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződését ez év márciusában írták alá a Borsod megyei kisvárosban. A Észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében megvalósuló beruházás során elkészül a kastély épületrekonstrukciója, és felújítják a teljes kastélypark területét csaknem 50 hektáron. Elvégzik a mintegy 300 évvel ezelőtt épített műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve az épület turisztikai-kulturális hasznosítását is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását