2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kiállítás, ahol a látogatók mozgatják a szobrokat

Többméteres, a látogatók által mozgatható interaktív szobrok kaptak helyet a budapesti Szépművészeti Múzeum Reneszánsz csarnokában a Design Hét fesztivál keretében; az alkotások Kelle Antal képzőművész Nexus című, szombattól megtekinthető és kipróbálható kiállításának részei.
2009. október 3. szombat 18:50 - HírExtra
Mint a Design Hét kurátora, Halasi Rita Mária az interaktív tárlat szombati megnyitóján elmondta, Kelle Antal munkái a különböző művészeti ágak és tudományterületek határmezsgyéjén mozognak, ebben az esetben szó szerinti értelemben is. "Nehéz meghatározni, mi is az, amit látunk: mobil szoborpár, absztrakt térplasztika, több beavatkozási helyszínű performansz vagy vizuális előadás" - kínált értelmezési lehetőségeket a kurátor.

Mihály Mária, a múzeum főigazgató-helyettese felidézte: a szobor jelentésű latin statua szó éppen a mozdulatlan térformát volt hivatott jelölni, mint azonban Kelle Antal munkája bizonyítja, ez a megközelítés mára megváltozott. A magát "ArtFormerként" meghatározó Kelle Antal a Nexusról szólva azt mondta, hogy az interaktív kiállítás látogatói a szobrokat használva akár saját magukat, saját reakcióikat is jobban megismerhetik.

A Reneszánsz csarnokban felfüggesztett két mozgó szobrot a látogatók irányíthatják a terem sarkában elhelyezett terminál segítségével. Vasárnaptól működésbe lép egy újabb terminál az Iparművészeti Múzeumban, majd hétfőtől egy harmadik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, így a kiállítást távolról nyomon követők is mozgatni tudják majd a két szénszálas szobor egyikét - ismertette a rendhagyó tárlat koncepcióját a képzőművész.

Hozzátette azonban: keddtől egy negyedik szereplő, a számítógép is bekapcsolódik időnként az alkotások irányításába. "Ebben a kapcsolatban mindig azonosulunk egyik figurával, de nem tudjuk, ki a partnerünk, elfogad-e minket, együttműködik-e velünk, illetve azt sem, hogy ember vagy robot az, aki velünk egy időben mozgatja a másik szobrot" - jegyezte meg Kelle Antal.

Mint a képzőművész az MTI-nek elmondta, a Nexust más helyszíneken is szeretné bemutatni, nehéz azonban alkalmas teret találni a nagy méretű alkotásnak, ezért az legközelebb valószínűleg külföldön lesz látható. A kiállítás október 11-ig tekinthető meg a három budapesti helyszínen, és követhető a www.artformer.com honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását