2024. április 29. - Péter

Irónő kapta a legrangosabb elismerést

Az angol nyelvű regényirodalom legrangosabb elismerését - The Man Booker Prize for Fiction - a szerző VIII. Henrik idejében játszódó, történelmi tárgyú regényével nyerte el.
2009. október 7. szerda 10:45 - HírExtra
A Wolf Hall című könyv központi figurája Thomas Cromwell, a Tudor-király nagyhatalmú politikai mindenese, tanácsadója és - bukásáig - első számú bizalmasa.

A zsűri méltatása szerint rendkívüli az a mód, ahogy a szerző XVI. századi környezetben játszódó, mégis szinte kortárs, modern cselekményt tár az olvasó elé.

Az 57 éves Hilary Mantel hazájában jól ismert, eddig is számos irodalmi kitüntetésben részesített, 1985 óta publikáló író és irodalomkritikus. Munkásságáért II. Erzsébet királynő 2006-ban a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki; ez az egyik legmagasabb polgári kitüntetés Nagy-Britanniában.

Az először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával alapították. A cégnek - neve ellenére (book: könyv) - semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz.

A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font (több mint 15 millió forint) pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok azon szerzői kaphatják, akiknek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű patinás befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.

Az elismerést odaítélő szakmai zsűri tagjait a legjobb kritikusok, írók és akadémikusok, valamint közismert személyiségek közül évente választja ki egy tanácsadó bizottság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását