2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kelet-Európa következő berlini irodalmi fesztivál súlypontja

Kelet-, illetve Közép-Európa áll a jövő évi, berlini nemzetközi irodalmi fesztivál középpontjában.
2009. szeptember 20. vasárnap 21:02 - HírExtra
Mindezt Ullrich Schreiber fesztiváligazgató jelentette be a hét végén az idei nemzetközi irodalmi seregszemlét lezáró sajtóértekezletén, utalva arra, hogy a jövő évi fesztivál mindenekelőtt a kelet-közép-európai régió országaiból, köztük Magyarországról érkezett íróknak nyújt majd lehetőséget legújabb műveik bemutatására, illetve a bemutatkozásra.
Az idei fesztivál "súlypontja" az arab világ irodalmának bemutatása volt. Az egyre nagyobb nemzetközi tekintélynek örvendő rendezvény különböző berlini helyszíneit szeptember 9. és 20. között csaknem 30 ezer látogató kereste fel, azaz az érdeklődés megegyezett az egy évvel korábbival.

Az idei fesztiválnak ugyanakkor sajátos magyar vonatkozása is volt: az írók - és nem csak a magyarok - felolvasásainak, továbbá jó néhány író-olvasó beszélgetésnek a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum adott otthont. Mindez megerősíti, hogy az intézet - egyik legfőbb "ars poeticájának" megfelelően - egyre inkább beépül a német főváros kulturális - és ezen belül irodalmi - életébe.

Az idei fesztivál keretében - több mint 10 napon keresztül - 22 arab ország "mutatkozott be". A világ minden tájáról ugyanakkor több mint 200 író jött el a német fővárosba, így a többi között Indiából és Pakisztánból, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Franciaországból, valamint természetesen Magyarországról is. A házigazda Németország pedig legelismertebb kortárs íróival képviseltette magát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását