2024. április 27. - Zita

Oszkó: folytatni kell a megkezdett politikát

Folytatni kell a kormány által megkezdett gazdasági és pénzügyi politikát, már látszanak az eredményei - jelentette ki a pénzügyminiszter a 2010-es költségvetési javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában kedden, a parlamentben.
2009. október 6. kedd 10:35 - HírExtra
Oszkó Péter szerint válság idején az eredmények gyorsabban jelentkeznek: gyorsabban érezhető a kamatszinten, az árfolyamon, ha egy munkának volt értelme. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben, amikor a válságtól még nem búcsúzhatunk el teljes egészében, szigorú költségvetési gazdálkodásra kell készülni - mondta.

Ennek lehet az az eredménye, hogy a tőlünk független, semlegesnek tekinthető, rangos nemzetközi szervezetek által jósolt erős pozícióban kerülhetünk ki a válságból - fogalmazott.

Hozzátette: ennek a munkának lehet az eredménye az is, hogy Magyarország kellően stabil gazdasággal és pénzügypolitikával fog rendelkezni ahhoz, hogy az Európai Unió árfolyamrendszeréhez, az ERM-I zónához csatlakozzon, amely az euró bevezetésének előszobája, és majd alkalmas legyen az euró bevezetésére is.

Hangsúlyozta: a jelenlegi kormányzati munka és a 2010-es költségvetés is alapvető feltétele ennek. Mint mondta, ha a kormány tudja ezt folytatni és a későbbiekben is ezen a pályán marad az ország, akkor elért eredménynek tekinthető majd az euró bevezetése.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy amikor a Bajnai-kormány fél évvel ezelőtt megkezdte működését, világos vállalásokkal állt neki a feladatának. Vállalta, hogy egyensúlyi pályán tartja Magyarországot, stabilizálja az államháztartást és annak finanszírozását, megvédi a lakosságot, a hitelfelvevőket és a lakossági megtakarításokat. Vállalta, hogy a világgazdasági válság közepette egy olyan stabilizációs programot hajt végre, amelynek az alapján kilábalhatunk a válságból és megindulhat a gazdasági növekedés - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a kormány vállalta, hogy átalakítja az adórendszert, hogy versenyképesebbé teszi a gazdaságot, valamint, hogy az államháztartást visszaviszi a piacra, és biztosítja annak piaci finanszírozását. Vállalta azt is, hogy mindehhez olyan költségvetést készít, amely mindezt keretbe foglalja - tette hozzá.

Oszkó Péter véleménye szerint munkájuk nem vitatható, ha az ország jövőbeli lehetőségeit nézik, akkor az kedvezőbb helyzetbe hozza az ország minden egyes lakosát.
Mint mondta, nem vitatható, hogy amikor a kormány elkezdte működését, akkor fenyegető veszélyeket kellett elhárítani, az euró árfolyama 310 forint felett volt, kétségessé vált, hogy a devizaadósok tartozása törleszthető lesz-e, emellett Magyarország kockázati megítélése is rossz volt. Közölte: a forint-euró árfolyam alakulása már önmagáért beszél, az árfolyam megerősödött, stabilizálódott.

Az ország kockázati besorolását, árazását tartalmazó nemzetközi mutató számok hat százalék felett is voltak márciusban-áprilisban. Ez azóta lement a harmadára, "harmadolódott a világ szemében annak kockázata, hogy Magyarország rossz adós lenne és ne tudná csökkenteni tartozásait, sőt lement 2 százalék alá is ez a kockázat" - mondta.

Kiemelte azt is, hogy a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Standard and Poor,s javított Magyarország hitelminősítésén.

Mint mondta, az elmúlt időszakban nem volt olyan ország Európában, amelynek javult volna a hitelbesorolása, Magyarország az egyetlen, amely javítani tudott ezen.

Ismertette azt, hogy az OECD - amely már a 2010-es költségvetési év egyes mutatóit elemzi - készített egy olyan kalkulációt, hogy ha nem lenne válság, akkor vajon mennyi lenne a költségvetési hiány. Ez alapján Magyarország szerepelt a legjobban: az összes OECD ország között Magyarország lenne képes a legstabilabb költségvetési politikára, a legnagyobb költségvetési többlet elérésére a világon - jelentette ki Oszkó Péter.
Kitért arra is, hogy a jegybanki alapkamat 7,5 százalék, amely márciusban 9,5 százalékon volt.

Mint mondta, a hozamok jelentősen csökkentek, a márciusi 13-14 százalékos szintről 8 százalék alá, vagyis olcsóbbá vált az állam finanszírozása.

Oszkó Péter azt is hangsúlyozta, hogy a bankrendszer megőrizte stabilitását.
A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a szokásoshoz képest mintegy három héttel korábban terjesztették a parlament elé a jövő évi költségvetést, hogy minél előbb megszülethessen ez kockázatcsökkentő törvény. Mint mondta, ez a fajta költségvetési politika évekre jó példát mutat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását