2024. április 28. - Valéria

Ötmilliárd hiányzik a gyermekek gyomrából

Ötmilliárd forintot kellene találni a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy az MSZP-nek teljes egészében elfogadható legyen a gyermekétkeztetés finanszírozása.
2009. október 5. hétfő 23:21 - HírExtra
Az MSZP délelőtti frakcióülésén vita volt a gyermekétkeztetés finanszírozásának megváltoztatásáról, pontosabban a nem ingyenes, illetve nem kedvezményes étkeztetés támogatásáról.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP-frakció azt szeretné, ha nem ezen a területen spórolna a kabinet, amelynek képviselője úgy nyilatkozott a frakcióülésen, hogy megvizsgálják a kérdést.

A nem ingyenes, illetve nem kedvezményes étkeztetés finanszírozása jövőre ugyanis úgy történne, hogy a nyersanyagnormát továbbra is megkapnák az önkormányzatok, a rezsiköltségeknek azonban csak a felét adná oda a kormány. Ez ötmilliárd forint mínuszt jelent az önkormányzatoknak, és benne van a korábban már bejelentett, az önkormányzati kiadáscsökkentésben.

Az MTI információi szerint a rezsiköltségek nagyon eltérőek önkormányzatonként: van, amelyik a norma 45 százalékát, van, amelyik a 95 százalékát használja fel.

Az MSZP-frakcióban arról nincs nagy vita, hogy az óvodai, iskolai, kollégiumi diákétkeztetés normatívája egyharmadára csökkenjen, az idei 65 ezer forintról 22.500 forintra.

Az MTI információ szerint a rászorulók ingyenes, illetve kedvezményes étkeztetésének támogatását megkapják az önkormányzatok a költségvetésből, de nem normatíva formájában.

A gyermekétkeztetés finanszírozásáról várhatóan a héten még folytatódnak az egyeztetések. Ha az ötmilliárd forintot a költségvetés más fejezeteiben találják meg, akkor erről még a jövő hét elejéig meg kell állapodnia a kormány és a frakciónak, mivel a 2010-es büdzsé általános vitáját ezen a héten folytatja le az Országgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását