2024. május 5. - Györgyi

Négyszáz éves törvénykönyveket zsákmányolt az amerikai katona

Csaknem 65 év után kerül vissza Németországba az a két, egyenként négyszáz éves törvénykönyv, amelyet a második világháború utolsó éveiben egy amerikai katona vitt magával hazájába.
2009. október 6. kedd 17:21 - HírExtra
Robert Thomas egykori katona ünnepélyes keretek között adta át Klaus Scharioth német nagykövetnek a könyveket kedden Kaliforniában. Greg Bradsher amerikai régész szerint a latinul és németül írt könyvek valószínűleg azokba a könyvtárakba kerülnek vissza, ahonnan a németek a háborús időszakban elhozták őket, hogy megmentsék a harcok pusztításától. Thomas egy Ransbachhoz közeli sóbányában talált rá az értékes leletekre közel kétmillió egyéb könyv és kétszázezer kosztüm társaságában. Ez utóbbiakat a Berlini Állami Operaházból mentették ki.

A latin jogi könyv várhatóan a paderborni Akadémiai Könyvtárba, a német nyelvű pedig valószínűleg a külügyminisztériumba kerül, de végleges döntés még nem született.

A könyvek a háború ideje alatt nagy veszélyeknek voltak kitéve. Legalább 15 millió könyv tűnt el a brit és amerikai bombázások során. Bradsher szerint akkoriban egész könyvtárakat bombáztak le. Az értékeket gyakran kolostorokban, kastélyokban és egyéb erődítményekben rejtették el. A szövetségesek 1944-es normandiai partraszállása után a németek bányákban, elsősorban sóbányákban halmozták fel a könyveket, mivel a só nedvszívó képessége nagyobb védelmet nyújtott az érzékeny papírnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását