2024. május 5. - Györgyi

Művészkönyvek és kéziratok sikere a Mike-aukción

Rekordmennyiségű, 666 kötetet árvereztek a Mike és Társa Antikvárium szerdai, késő estébe nyúló árverésén.
2009. október 1. csütörtök 07:07 - HírExtra
A legtöbb tétel vevőre is talált, alig 15 százaléknyi maradt vissza. Amit elvittek, azt többnyire emelt áron; sok esetben a 3-5 ezer forintos kikiáltási árakat 10-30 ezer forintra sokszorozták.

Élénk érdeklődés övezte az aukció nyitó darabjait, a huszonnégy első- és díszkiadású, bibliofil Ady-kötetet, gyűjteményes összeállítást, tanulmányokat, életrajzi dokumentumokat.

Nem késlekedett sokáig az est rekord leütése sem. Arany János balladáinak Zichy Mihály rajzaival illusztrált díszkiadása 36 ezer forintról indult és meg sem állt 200 ezerig. Brassai (Halász Gyula) tenyérnyi tollrajza, az aláírt, datált 1944-ben Párizsban készült Táncoló női aktok csaknem tízszerezte 20 ezer forintos kikiáltási árát; 190 ezer forinton ütötték le. Sokat ért Seress Rezső Szomorú vasárnap című világhírű zeneművének 1932-es, első kiadású kottája. A szerző aláírását tartalmazó unikumért többen harcba szálltak, végül egy telefonos vevő vitte el 155 ezer forintért. Kosztolányi Dezső első prózai kötetéért, a Boszorkányos esték első kiadásáért megadták a 140 ezer forintot. Kereken 100 ezer forinton végzett a Tolnai Kiadó Verne-sorozatához készült egyedi nyomóforma.
Ha az aukció további tételei nem is értek el ilyen magas leütéseket, azért több jelentős emelkedést is nyugtázhattak, mindenekelőtt a kéziratok és az okiratok. Victor Vasarely kéziratos levele, amelyben Barcsay Jenőt méltatja, 70 ezer forintért kelt el. Kozma Lajos ex-libris albumáért 54 ezer forinton koppant a kalapács.

30 ezerről 64 ezerig küzdöttek a gyűjtők Németh László 1956. október 23-a körül kelt kéziratos leveléért. Fekete István Nagyszombat című novellájának golyóstollal írt kézirata 10 ezerről 66 ezerig bírta, egy Zelk Zoltán-vers kéziratát 29 ezer forintért vitték el.
Tízezer forintról indult, és 40 ezerért ütötték le azt az 1849. december 10-i hirdetményt, amelyben Haynau tudatta, hogy gyűjtést rendez rokkant katonák javára. Egy 1850-es erkölcsi bizonyítvány 21 ezer forintra tízszerezte kikiáltási árát.

Apponyi Sándor gróf hungarica gyűjteményének katalógusát 12 ezerről 40 ezerre vitték. Az első magyar Homérosz-fordítást, az 1821-es kiadású Iliaszt is 41 ezer forintért vitték el. Egy színházi kisplakát, amely Laborfalvy Róza kolozsvári fellépését hirdeti, 42 ezer forintig jutott.

Jól vették a szakácskönyveket, egy 1912-es gyűjteményre még az Országos Széchényi Könyvtár is vevő volt. Szerette a közönség a May Károly-köteteket, a Földrajzi Társaság kiadványait és népszerűnek bizonyultak a 20. század eleji ponyvák. Mint mindig, most is volt vevőjük a szabadkőmüves kiadványoknak és a vadászati könyveknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását