2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Jön a Design Hét

Hazai és külföldi tervezők egyszerre stílusos és praktikus használati tárgyaiból összeállított kiállítások sora, kreatív workshopok, divatbemutatók, előadások és nem utolsósorban vj-dj partik szerepelnek a jövő hét pénteken kezdődő Design Hét Budapest 2009 programjában.
2009. szeptember 25. péntek 14:15 - HírExtra
"A design hétnek alapvetően két célja van: a dizájn éltetése, egy látványos programsorozaton keresztül a kulturális csemegék bemutatása, valamint a dizájn gazdasági értékeinek feltárása" – mondta Pohárnok Mihály, a Design Terminál Nonprofit Kft. vezetője a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: szeretnék meggyőzni az embereket, hogy a dizájn nem csupán szép és értékes, de anyagi szempontból is jövedelmező tárgyakat képes létrehozni.

Az idei - sorrenden hatodik - design hét mottója a "kreatív energiák", így a programsorozat az alkotói kreativitásra, a tudás alapú termékekre, szolgáltatásokra és technológiákra fókuszál – emelte ki Halasi Rita Mária, a Design Hét Budapest kurátora. Kifejtette, hogy a számos külföldi vendég és vándorkiállítás mellett a programsorozat elsősorban a hazai tervezők bemutatását helyezi előtérbe.

Annak érdekében, hogy a dizájnnal szemben még jórészt bizalmatlan magyar lakosság jobban megismerje a tervezőket és munkájukat, a design hét részeként több magyar dizájner stúdió is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A Nyitott Stúdiók elnevezésű kezdeményezés keretében 16 magyar dizájner műhelybe látogathatnak el az érdeklődők, hogy saját szemükkel láthassák egy-egy alkotói terület munkafolyamatát, technikai hátterét és műfogásait.

A Kreativitás és Innováció Európai Éve programsorozat hivatalos részeként megvalósuló design hét másik kiemelt programja a Versenyben című kiállítás, ami a világpiacon sikeres magyar dizájn-termékeket vonultat fel. Pohárnok Mihály szerint a kiállítási anyag bizonyítja, hogy a magyar dizájnerek komoly sikereket tudnak elérni a nemzetközi porondon.

A programsorozat keretében adják át a Magyar Formatervezési Díjat; a 30 éves díj kapcsán egy kiállítás nyílik a nyertesek, a különdíjasok és a kiemelt pályázók munkáiból.
Az Index 2007 kiállításon megtekinthető lesz a világ egyik legrangosabb formatervezési díjának nyertes munkáit bemutató vándorkiállítás, míg a Swiss Design in Hollywood elnevezésű tárlaton az álomgyárban tevékenykedő svájci szakemberek munkáiba nyerhetnek betekintést a látogatók. A tablókból és filmrészletekből álló kiállítás egyebek mellett A nyolcadik utas a halál, A gyűrűk ura, a Pokolfajzat és L,ecsó című filmek látványos világába kalauzolja el az érdeklődőket.

Amellett, hogy az idei programban számos kiállítás révén hangsúlyos szerepet kap a finn és a dán formatervezés, a Design Hét Budapest 2009 sztárvendége a finn Harri Koskinen lesz, aki az egyik legismertebb finn dizájner.

Az északi népek mellett a törökök dizájn-kultúrájába is belekóstolhatnak az érdeklődők: a Török kóstoló elnevezésű programon a formatervezett tárgyak mellett török finomságok is várnak a látogatókra.

Az október 2. és 11. közötti fesztivál több gyermekprogramot, kreatív workshopot, akciós vásárt és bulizási lehetőséget is tartogat a látogatóknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását