2024. május 17. - Paszkál

Hazai celebek küzdelme

Nem ismeretlen a rendmánia kifejezés, ezért sem meglepő, hogy az átlagemberek mellett több hazai sztár is küzd vele. Fekete Dávid, és Csordás Tibi nem titkoltan nap, mint nap harcot vívnak a porcicákkal.
2009. október 3. szombat 07:59 - Kővári Adrienn
Kihúzva maradt fiókok, egy elől maradt ékszer az asztalon, vagy egy szöszmösz a szőnyegen. Ezeket az apróságokat a legtöbb ember észre sem veszi, míg sokakat nagyon is bosszantanak. A legtöbb ember szenved valamilyen mániában a világon, de ezek közül is az egyik legismertebb a rendmánia. Több sztár is bevallottan mindennapos harcot űz a kosszal és a rendetlenséggel.

Nincs is szebb egy szépen kitakarított lakásnál. Ilyenkor jóleső érzéssel tekint az ember körbe a saját kis birodalmában. Minden csillog-villog, sehol nincsenek porcicák, nem ragad a padló, és az ablakok is tisztábban engedik be a nap játékos sugarait. De vajon mennyi órát vesz el az ember életéből, hogy minden ragyogjon a lakásban? S meddig marad ez így, esetleg másnap kezdheti az ember az egészet elöről? Az emberek egyik része egyáltalán nem szeret takarítani, míg mások már-már mániákus rendrakónak számítanak. Mi történik akkor, ha két ilyen ember találkozik egymással?

Ezt is otthonról hozzuk

Betegség lenne?
A tisztaságmánia a kényszerbetegségek közé sorolható, melynek lényege a visszatérő, szorongáskeltő, irreális kényszergondolatok. Hogy ezt a szorongást csökkentsék, folyamatosan takarítanak, vagy pakolnak. Az ember általában tisztában van vele, hogy ez nem teljesen normális, viszont változtatni nem tud rajta. Az számít kényszerbetegnek, aki naponta legalább egy órát foglalkozik a kényszergondolattal vagy a cselekvéssel, megnehezítve így a mindennapi életét és másokét is egyaránt.
A rendmánia örökölhető, hiszen aki egy olyan családban nőtt fel, ahol minden katonás rendben állt, az nagy valószínűséggel később a saját életében, háztartásában is ezt szeretné látni. A másik véglet az, ha az ember meggyűlöli a rendet pontosan a túlzott tisztaság miatt, de mindkét eshetőség a gyerekkorunkra vezethető vissza.

Így van ezzel a Megasztárból megismert Fekete Dávid is, aki tisztában van vele, hogy a gyermekkora volt rá akkora hatással, hogy ma már rendmániásnak nevezi magát. „Még anyukám nevelte belém ezt a rendszeretetet. Otthon mindig tisztaság volt, sohasem volt semmi szétdobálva, és erre most már nekem is igényem van. Éppen ezért nem riadok vissza attól, ha meg kell fognom a porszívót, vagy éppen le kell suvickolnom a tűzhelyt.” – mesélte a fiatal énekes a Blikknek.

Erre azért is van szüksége, mert most költözött fel a fővárosba, s kénytelen egyedül lakni, távol a szülői háztól. Ezért sem érzi, hogy titkolnia kéne rendszeretetét fiú létére. Mivel otthon is ezt látta, így neki természetes, hogy saját kis lakásában sem szeretne koszt látni.

Ha szerelmünk rendmániás

Nem is hinné az ember, hogy mennyire kapcsolatgyilkos tud lenni a rend vagy a kosz. A sok munka miatt egyre kevesebb ideje marad az embernek a háztartására, de sok esetben ez nem okoz örömet, sőt, feszültté tesz minket. Egy kutatás szerint az emberek 30 százaléka abszolút nem elégedett a saját otthonának rendjével, vagy éppen rendetlenségével.

A legnagyobb hibát ott követik el a nők, amikor kapcsolatuk legelején mindent megcsinálnak a férfi helyet. Ez természetes szép, és nagyon szerelmes gesztus, de ezáltal felállnak a nemi szerepek, amiket később nagyon nehéz lesz megváltoztatni. Fontos, hogy már az elején próbáljuk meg párunkat is belevonni a takarításba, főleg akkor, ha minket nagyon zavar a rendetlenség. Az összeköltözésnél ez sokat fog segíteni.

Az első problémák a rend körül fognak kialakulni, ha a felek igényei teljesen mások. Megkeserítheti a rendmániás életét egy rendetlen ember, főleg, ha szerelme az. Ilyenkor egy alapos beszélgetés segíthet csak a problémán, mindkét félnek el kell fogadnia a másik igényeit, és meg kell találniuk az arany középutat.

Egy takaros sztárpár

A Fiesta énekese, Csordás Tibi sokat tudna mesélni erről, hiszen elmondása szerint nála rendmániásabb ember nem igen létezik. Vele ellentétben barátnője inkább mondható rendetlennek, mégis képesek együtt lakni a szerelmesek. De miből is áll Tibinél az igazi tisztaság? „Gyakorlatilag azt jelenti, hogy semmi sem lehet elöl. Ha már a macska szőre ilyen kis bolyhokban összeáll, akkor megőrülök” – árulta el az énekes az RTL Klubnak.

Hozzátette, hogy a széthagyott ruhákat sem kedveli, és a távirányítókat is mindig szépen egymás mellé pakolja. Mikor összeköltözött barátnőjével, kikötötte neki: náluk fontos, hogy mindig patinás rend legyen. Szerencsére sikerült kompromisszumokat kötniük, a nagy házban barátnője kapott egy külön szobát, ahol azt csinál, amit csak akar, de a ház többi részén fontos a rend, s ezért Tibi mindent meg is tesz. „Évi reggel elmegy, nyitva hagyja a fiókokat, én felkelek, első dolgom, hogy betolom őket” – tette még hozzá az interjúban a zenész.

Köztudott, hogy a Cool Tv szexis műsorvezetője, Kinter Oszkár is rendmániás. Büszke arra, hogy nála mindig tisztaság van, s ezt másoktól is elvárja. Ennyire túlzásba esni azért nem muszáj, de egy kis rend sosem árthat, de nagy feneket sose kerítsünk a tisztaságnak. Annyit nem ér, hogy kedvesünkkel összevesszünk miatta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tündérke
2009. október 3. 10:02
én is rendmániás vagyok, nem tudom elviselni, ha valahol is koszt látok.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását