2024. május 17. - Paszkál

Az MDF áfa-visszatérítést javasol

Az MDF azt javasolja, hogy juttassák vissza az áfának megfelelő összeget a közfinanszírozott egészségügyi intézményeknek - mondta Pusztai Erzsébet, az MDF pártigazgatója csütörtökön az MTI-nek.
2009. október 1. csütörtök 15:25 - HírExtra
Mint mondta, létezik egy európai uniós irányelv, amely előírja, hogy az egészségügynek adómentesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatásokra nem szabad áfát felszámolni - tette hozzá.

Kiemelte: a kórházak végfelhasználónak minősülnek, és ezért nem tudják visszaigényelni az áfát.

Pusztai Erzsébet hangsúlyozta: több európai országban megoldották már ezt a kérdést, például Olaszországban és Ausztriában, úgy, hogy visszajuttatják az áfának megfelelő összeget a közfinanszírozott egészségügyi intézményeknek.

Véleménye szerint ez a megoldás az egészségügyre fordítható többletforrások tisztességesebb elosztását teszi lehetővé, azáltal, hogy az intézmény által áfára valóban elköltött összeget juttatják vissza.

Az ellenzéki politikus szerint ez a javaslat évi 35-40 milliárd forintnyi összeget hozna az egészségügyi intézményeknek. Úgy vélte: a jól működő egészségügyi ellátórendszer nem csak az emberek biztonságát, gyógyítását eredményezi, de a gazdasági fejlődés motorja is lehet.

A pártigazgató hangsúlyozta: az MDF-nek van javaslata az egészségügyben a szerkezetátalakítás megvalósítására, a biztosítási rendszer javítására, a várólisták felülvizsgálatára és a paraszolvencia megszüntetésére is.

Az áfa-visszatérítés mellett az MDF másik javaslata az étkezési átalány bevezetése a kórházakban - mondta.

Magyarázatként hozzátette: a kórházi ellátás idején az étkezési átalánydíj mindenki számára egyforma összeg lenne, azaz a jogszabály által meghatározott 500 forint.
Ez egy 600 ágyas kórházban évi mintegy 80 millió forintot jelentene - fogalmazott.
Pusztai Erzsébet közölte: az MDF azt is javasolja, hogy a kórházi gyógyszerezés javítása érdekében a krónikus betegek korábban szedett, otthonra felírt gyógyszereit, gyógyászati segédeszközét ne kelljen a kórháznak biztosítania, ha azon nem kell változtatni a kezelés alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását